Γεωργιάδης: «Καταστράφηκε μια ολόκληρη κλινική στο Σισμανόγλειο, αλλά αποτρέψαμε την τραγωδία» - Τι εξετάζουν οι Αρχές

 
Γεωργιάδης: «Καταστράφηκε μια ολόκληρη κλινική στο Σισμανόγλειο, αλλά αποτρέψαμε την τραγωδία» - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/07/26 - 09:22

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το περιστατικό οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της Α' Παθολογικής Κλινικής.

Ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε άμεσα στο σημείο, τόνισε ότι η διαχείριση της κατάστασης από το προσωπικό και τη διοίκηση απέτρεψε μια βέβαιη τραγωδία, καθώς όλοι οι νοσηλευόμενοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και με ασφάλεια.

Καταστράφηκε κλινική στο Σισμανόγλειο μετά από φωτιά σε στρώμα, δείτε βίντεο με τις ζημιές - «Θα μπορούσε να κάψει το μισό νοσοκομείο» λέει ο Γεωργιάδης

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο θάνατος μιας ασθενούς από ανακοπή κατά τη διάρκεια των γεγονότων δεν σχετίζεται με τη φωτιά ή την εισπνοή καπνού, καθώς επρόκειτο για την πρώτη γυναίκα που μεταφέρθηκε μακριά από τον υπόγειο καπνό.

Οι έρευνες των αρχών στρέφονται πλέον ανοιχτά στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν από τις 05:00 το πρωί από το στρώμα ενός θαλάμου, χωρίς να υπάρχει εκεί παροχή οξυγόνου που θα δικαιολογούσε μια τυχαία ανάφλεξη.

Ο ασθενής που βρισκόταν στο συγκεκριμένο κρεβάτι είχε εγκαταλείψει το νοσοκομείο και εντοπίστηκε λίγο αργότερα από την αστυνομία στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως είδε ένα όνειρο ότι το κρεβάτι του καιγόταν, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής δείχνουν ότι η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από τσιγάρο. Ο ύποπτος έχει προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, όπου εξετάζεται από το Ανακριτικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Καταστράφηκε κλινική στο Σισμανόγλειο μετά από φωτιά σε στρώμα, δείτε βίντεο με τις ζημιές - «Θα μπορούσε να κάψει το μισό νοσοκομείο» λέει ο Γεωργιάδης

Οι δραματικές στιγμές της εκκένωσης

Το μέγεθος του κινδύνου αποτυπώνεται ανάγλυφα στις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στον φλεγόμενο όροφο. Ασθενείς περιγράφουν πώς ξύπνησαν από τις φωνές μιας νοσηλεύτριας και αναγκάστηκαν να τρέξουν στους διαδρόμους μέσα σε πυκνούς, μαύρους καπνούς, κρατώντας οι ίδιοι τους ορούς τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαφυγή και να αεριστεί ο χώρος, το προσωπικό χρειάστηκε να σπάσει τα τζάμια των παραθύρων.

Αν και πολλοί ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή προχωρημένης ηλικίας δυσκολεύτηκαν να αντιδράσουν άμεσα λόγω και του προχωρημένου της ώρας, η έγκαιρη κινητοποίηση των συστημάτων πυρόσβεσης και η επέμβαση 28 πυροσβεστών με 7 οχήματα και ειδικά γερανοφόρα περιόρισαν τη φωτιά, η οποία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, είχε τέτοια δυναμική που θα μπορούσε να είχε επεκταθεί στο μισό νοσοκομειακό συγκρότημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ