Τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Khalid bin Salman, είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Δένδιας μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, ο Σαουδάραβας ομόλογός του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) και τη συμβολή της πυροβολαρχίας Patriot στην αποτροπή των πρόσφατων επιθέσεων που δέχθηκε η χώρα.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.
Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια:
«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Khalid bin Salman. Ο Υπουργός μού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) με την ελληνική συστοιχία Patriot και για τη συμμετοχή της στην αποτροπή των επιθέσεων που δέχεται η Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας, συζητήσαμε επίσης για τις τελευταίες προκλήσεις ασφαλείας και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή».
Το χρονικό των επιτυχών αναχαιτίσεων στο Γιανμπού
Η επικοινωνία των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε μια ημέρα έντονης δραστηριότητας για την ελληνική αποστολή. Το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 17:05 ώρα Ελλάδας, η ελληνική συστοιχία Patriot κατέρριψε με επιτυχία ένα ακόμη μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) στην περιοχή Γιανμπού, το οποίο προερχόταν από την Υεμένη.
Είχε προηγηθεί, στις 11:10 το πρωί της ίδιας ημέρας, η κατάρριψη ενός πρώτου drone, ενώ νωρίτερα το πρωί, στις 07:15, η ελληνική πυροβολαρχία είχε εξουδετερώσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι επιθέσεις είχαν ως στόχο κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στην περιοχή όπου εδρεύει η ελληνική μονάδα.
Η ΕΛΔΥΣΑ συνεχίζει απρόσκοπτα την αποστολή της στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense Concept», παρέχοντας ουσιαστική κάλυψη στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας.