Το ενδεχόμενο αποπομπής των Βρετανών —καθώς και άλλων Ευρωπαίων— αξιωματούχων από το αμερικανικό στρατηγείο συντονισμού για τη μετά τον πόλεμο εποχή στη Γάζα (CMCC) εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα The Jerusalem Post.
Πηγές εντός του Ισραήλ αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εξετάζεται «υπό το φως της στάσης που έχει κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες». Η Βρετανία διαθέτει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη μεγαλύτερη διπλωματική και στρατιωτική αποστολή στο κέντρο επιχειρήσεων στο Κιριάτ Γκατ, μετά τις ΗΠΑ, ενώ ο αναπληρωτής του Αμερικανού διοικητή της δύναμης είναι Βρετανός αξιωματικός.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, να απομακρύνει τους Ολλανδούς αντιπροσώπους από το αρχηγείο, ως απάντηση στη νομοθεσία της Ολλανδίας για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τους ισραηλινούς οικισμούς.
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ισραήλ και ευρωπαϊκών κρατών έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα, περισσότεροι από 100 πρώην Διπλωμάτες από τη Γαλλία και τη Βρετανία συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας το Ισραήλ για συστηματική καταστροφή της Γάζας, ενώ 11 χώρες καταδίκασαν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για τον οικισμό E1 στη Δυτική Όχθη.
Παράλληλα, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία —οι οποίες αναγνώρισαν το Παλαιστινιακό Κράτος το 2025— προειδοποίησαν με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων, ενώ την άμεση απόσυρση των οικιστικών σχεδίων ζήτησε δημόσια και ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Στόκερ.