«Πειρατεία» καταγγέλλει η Μόσχα: Η Νορβηγία κατέσχεσε ρωσικό πλοίο στην Αρκτική για χρέη προς την ουκρανική Naftogaz

 
κατασχεση ρωσικου πλοιου

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/09/26 - 10:59

Στην κατάσχεση ρωσικού επιβατηγού πλοίου στα ανοικτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ προχώρησαν οι νορβηγικές αρχές, κατόπιν δικαστικού αιτήματος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz.

Η επιχείρηση στοχεύει στην αναγκαστική εκτέλεση επιδικασμένης αποζημίωσης ύψους 4,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία αρνείται να καταβάλει η Μόσχα για την παράνομη απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η σύλληψη του σκάφους «Professor Molchanov» πραγματοποιήθηκε έπειτα από 24ωρη αντιπαράθεση με τη νορβηγική ακτοφυλακή. Το περιφερειακό δικαστήριο της Νορβηγίας έκανε δεκτή την προσφυγή των νομικών εκπροσώπων της Naftogaz, δίνοντας εντολή στον κυβερνήτη του Σβάλμπαρντ να ακινητοποιήσει το πλοίο με σκοπό την αναγκαστική πώλησή του.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αντέδρασε εντόνως, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει την ενέργεια ως πράξη «πειρατείας».

Η Naftogaz, η οποία δικαιώθηκε από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης το 2023, συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε σειρά δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία.

Κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και το Μπέλγκοροντ

Την ίδια στιγμή, το πολεμικό μέτωπο οξύνεται περαιτέρω. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δύο ουκρανικά φορτηγά πλοία, καθώς και λιμενικές υποδομές κοντά στην Οδησσό.

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις εναντίον εμπορικών σκαφών και τερματικών σταθμών σιτηρών έχουν ανεβάσει την επικινδυνότητα για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της σύρραξης.

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες στη συνοριακή περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, έπειτα από επίθεση με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ