Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκεται η Φινλανδία μετά τον εντοπισμό ενός «σημαντικού» αριθμού ύποπτων διαρρήξεων ή σημαδιών παραβίασης σε κατοικίες μελών του κοινοβουλίου.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις πολιτικού θρίλερ, με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, να χαρακτηρίζει ανοιχτά το περιστατικό ως «επίθεση στη δημοκρατία».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του φινλανδικού Κοινοβουλίου, Γιούσι Χάλλα-άχο, αρκετοί βουλευτές ανέφεραν πρόσφατα ότι εντόπισαν ίχνη διάρρηξης στα σπίτια τους.
Όπως τόνισε, υπάρχει η σοβαρή υπόθεση ότι τα σημάδια αυτά αφέθηκαν επίτηδες σε εμφανή σημεία ώστε να γίνουν άμεσα αντιληπτά από τους ενοίκους, λειτουργώντας πιθανότατα ως μήνυμα εκφοβισμού.
Παρότι δεν δόθηκε ακριβής αριθμός για τα θιγόμενα πολιτικά πρόσωπα ούτε κατονομάστηκαν ύποπτοι, η αστυνομία του Ελσίνκι επιβεβαίωσε την έναρξη επίσημης προκαταρκτικής έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στις Αρχές.