Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δέκα ανασύρθηκαν ζωντανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, από τα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε μερικώς τα ξημερώματα της Πέμπτης (8 Οκτωβρίου) στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τριών ακόμη ανθρώπων που εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Κωνσταντινούπολης, τέσσερις από τους δέκα διασωθέντες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, της υπηρεσίας επείγουσας ιατρικής βοήθειας UMKE και της αστυνομίας να επιχειρούν στο σημείο.
Κατέρρευσαν οι τρεις χαμηλότεροι όροφοι
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 05:40 το πρωί, στην οδό Ντοού, στη συνοικία Τσεβιζλί του Μάλτεπε.
Σύμφωνα με τις αρχές, κατέρρευσαν οι τρεις χαμηλότεροι όροφοι κτιρίου που είχε κατασκευαστεί το 1987 και αποτελούνταν από ισόγειο και έξι ορόφους.
Στο ισόγειο λειτουργούσε κατάστημα, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους υπήρχαν συνολικά 12 διαμερίσματα.
Με βάση τα στοιχεία του πληθυσμιακού μητρώου, στο κτίριο ήταν καταγεγραμμένοι 33 κάτοικοι. Από την κατάρρευση επηρεάστηκαν τέσσερα διαμερίσματα, στα οποία ήταν δηλωμένοι συνολικά 14 άνθρωποι.
Οι ένοικοι των διαμερισμάτων που δεν υπέστησαν άμεσα ζημιές απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τρεις ανθρώπους
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των διασωθέντων μεταβάλλονταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Σε προηγούμενη ενημέρωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουσταφά Τσιφτσί, είχε αναφέρει ότι έξι άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί και είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ άλλοι δέκα ένοικοι των ανώτερων ορόφων είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια.
Η νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας ανεβάζει τον αριθμό των ανθρώπων που διασώθηκαν από τα συντρίμμια σε δέκα, ενώ επιβεβαιώνει έναν θάνατο.
Ο Τσιφτσί υπογράμμισε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν συντονισμένα, με προτεραιότητα τον εντοπισμό όσων παραμένουν κάτω από τα ερείπια.
Ο Νταβούτ Γκιουλ, επικεφαλής της διοίκησης της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι οι εργασίες διάσωσης πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή.
«Κανένας από όσους έχουν βγει από τα ερείπια δεν διατρέχει κίνδυνο. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα παιδί 6 ετών», ανέφερε.
Σε προηγούμενη ενημέρωσή του είχε επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο ενδέχεται να διαφέρει από τα επίσημα μητρώα, καθώς δεν αποκλείεται να υπήρχαν επισκέπτες.
Πληροφορίες για δύο αυθαίρετους ορόφους
Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι δύο τελευταίοι όροφοι του επταώροφου κτιρίου είχαν κατασκευαστεί παράνομα.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ενώ παραμένουν άγνωστα τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εξετάσουν την κατάσταση του κτιρίου και τυχόν κατασκευαστικές ή άλλες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το περιστατικό.
«Δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες»
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Τολγκά Γκιουρπινάρ, κατοίκου του κτιρίου, ο οποίος περιέγραψε στο CNN Türk τις στιγμές που ακολούθησαν την κατάρρευση.
Όπως ανέφερε, λίγο πριν από τις 06:00 οι ένοικοι ξύπνησαν από μια ισχυρή δόνηση και προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο.
«Προσπαθήσαμε να παραμείνουμε όσο πιο ψύχραιμοι μπορούσαμε και να βγούμε γρήγορα από το κτίριο», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σκάλες δεν ήταν πλέον προσβάσιμες, με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα για να απομακρυνθούν. Άλλοι ένοικοι, από τον τρίτο όροφο, κατάφεραν να βγουν μόνοι τους.
«Υπήρχαν ρωγμές στο κτίριο»
Ο Γκιουρπινάρ ανέφερε ότι το κτίριο ήταν παλιό και ότι οι κάτοικοι είχαν συζητήσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο ανακαίνισής του.
Μάλιστα, είχαν έρθει σε επαφή με εργολάβους, χωρίς όμως η σχετική διαδικασία να προχωρήσει.
Όπως υποστήριξε, στο κτίριο υπήρχαν ρωγμές, ενώ ορισμένοι γείτονες είχαν αναφέρει ότι άκουγαν κατά διαστήματα μικρούς θορύβους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάτι που να θεωρήσει ιδιαίτερα ανησυχητικό και ότι δεν γνώριζε εάν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σκυρόδεμα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στις κολόνες του κτιρίου, απάντησε ότι δεν έχει σχετική γνώση και ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί από ειδικούς.
Ο Γκιουρπινάρ τραυματίστηκε ελαφρά όταν κομμάτι σκυροδέματος έπεσε πάνω του.
«Το σπίτι μας χάθηκε, τι σημασία έχει ο μικρός μου τραυματισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τα σωστικά συνεργεία για την άμεση ανταπόκρισή τους, αναφέροντας ότι η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο περίπου πέντε λεπτά μετά το περιστατικό.
Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο τον εντοπισμό των τριών ανθρώπων που εξακολουθούν να αναζητούνται, ενώ τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν υπό διερεύνηση.