Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο ξεχωριστός συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της Αττικής αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Γεννημένος το 1947 στον Πειραιά, ο Χαριτόπουλος μεγάλωσε στις λαϊκές γειτονιές του λιμανιού, όπου εργάστηκε από μικρή ηλικία σε σκληρές χειρωνακτικές εργασίες και μηχανουργεία.
Αφού εγκατέλειψε νωρίς τις σπουδές του στην Αθήνα και το Λονδίνο, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της διαφήμισης μέχρι το 1990, ενώ υπήρξε παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαλβίνα Κάραλη.
Μια αυθεντική, αντικομφορμιστική φωνή των ελληνικών γραμμάτων
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1976 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους και ακατάτακτους δημιουργούς της γενιάς του. Μακριά από λογοτεχνικές σχολές, ρεύματα και κατεστημένα, υπηρέτησε μια γραφή βαθιά βιωματική, αυθεντική και δωρική.
Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο (συνολικά 24 βιβλία) ξεχωρίζουν η εμβληματική βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη («Άρης, ο αρχηγός των Ατάκτων»), το μυθιστορηματικό αυτοβιογραφικό «Έρωτες στη Μεταπολίτευση», καθώς και το τελευταίο του βιβλίο «Οι Άτακτοι (Πρόσωπα και Γεγονότα)», που κυκλοφόρησε το 2022.
Το συγκινητικό αντίο των εκδόσεων «Τόπος»
Με μια συγκινητική ανακοίνωση, ο εκδοτικός οίκος «Τόπος», με τον οποίο συνεργάστηκε στενά τα τελευταία χρόνια επανεκδίδοντας το σύνολο του έργου του, αποχαιρέτησε τον συγγραφέα σημειώνοντας την ολιγάρκεια, την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά που χαρακτήριζαν τόσο τη ζωή όσο και τη γραφή του.
«Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος. Το γράφουμε όπως το ήθελε, ούτε έφυγε, ούτε αποχώρησε, ούτε άλλα τέτοια. Ολιγαρκής, ανθεκτικός και μπεσαλής στη ζωή και τη γραφή του», αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τη βαθιά παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του για τους «ξυπόλυτους» και τους αδικημένους αυτού του κόσμου.