Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τον Παναμά, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, τραυματισμούς και αναστάτωση στους κατοίκους. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), η δόνηση σημειώθηκε στις 12:56 το μεσημέρι τοπική ώρα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα νότια παράλια της χώρας, περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιονοτιοδυτικά της κοινότητας Πιταλόζα Αρίμπα.
Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,5 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στην πρωτεύουσα, Πόλη του Παναμά, όσο και σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κολομβία και ο Ισημερινός. Το USGS είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 8 Ρίχτερ, προτού το αναθεωρήσει διαδοχικά σε 7,6 και τελικά σε 7,7 Ρίχτερ.
Μετά την κύρια δόνηση ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με ισχυρότερους εκείνους των 5,8 και 5,5 Ρίχτερ. Στην πρωτεύουσα, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους, αναμένοντας ενημέρωση για την έκταση των ζημιών.
Σύμφωνα με τον Ομάρ Σμιθ, εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφηκαν στις κεντρικές επαρχίες Βεραγκούας, Ερέρα και Λος Σάντος. Όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Telemetro Reporta», δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή αναφορές για ζημιές στην πρωτεύουσα.
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ένας εξ αυτών χτυπήθηκε από συντρίμμια μετά τη μερική κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Πενονόμε. Ζημιές αναφέρθηκαν επίσης στον καθεδρικό ναό της περιοχής, όπου καταγράφηκαν ρωγμές, καθώς και στο κτίριο του γραφείου του κυβερνήτη και στο ξενοδοχείο «Dos Continentes». Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή για την άμεση κινητοποίηση κρατικών υπηρεσιών, προσωπικού και πόρων, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις του στην πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος είχε καλέσει τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, τονίζοντας ότι το περιστατικό δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για πανικό ή αναταραχή.
Προσωρινή προειδοποίηση για τσουνάμι και διακοπές ρεύματος
Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγες ώρες αργότερα. Η αρχική προειδοποίηση αφορούσε τις παράκτιες περιοχές του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού, του Περού, της Νικαράγουας, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, του Μεξικού και της Κολομβίας, ενώ είχε επισημανθεί πιθανός κίνδυνος και για τη Χαβάη.
Για προληπτικούς λόγους, το διεθνές αεροδρόμιο του Παναμά έκλεισε προσωρινά, ενώ διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε έξι επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Naturgy.
Την ίδια ώρα, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε ότι συνεργεία επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν προκληθεί ζημιές. Όπως διευκρίνισε, η λειτουργία της διώρυγας συνεχίζεται κανονικά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης και οι τεχνικοί αξιολογούν την κατάσταση των υποδομών.