Τίρανα: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα – Πέντε αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα

 
Τίρανα: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα – Πέντε αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα

Πηγή Φωτογραφίας: ΑP

Ενημερώθηκε: 14/10/26 - 17:13

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη (14/10) στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Φωτιά ξέσπασε στο υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Οι αρχές χρησιμοποίησαν οχήματα εκτόξευσης νερού και δακρυγόνα, ενώ αναφέρθηκαν συλλήψεις και τραυματισμοί.

Εκατοντάδες φοιτητές και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών, οικονομική στήριξη και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους.

Η κινητοποίηση απέκτησε ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και να καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Φωτιά στο υπουργείο Παιδείας και συγκρούσεις με την αστυνομία

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου Reuters, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Βίντεο από τα επεισόδια καταγράφουν διαδηλωτές να εκτοξεύουν τούβλα και τσιμεντόλιθους προς το κτίριο, ενώ η αστυνομία επιχειρεί να τους απωθήσει χρησιμοποιώντας όχημα εκτόξευσης νερού.

Κατά τις αναφορές, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο συνολικός αριθμός τους.

Οι ακριβείς συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Πέντε αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά τον τραυματισμό 19χρονου

Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο στο οποίο αστυνομικοί εμφανίζονται να μεταφέρουν με βίαιο τρόπο έναν τραυματισμένο 19χρονο κοντά στο κτίριο του αλβανικού Κοινοβουλίου.

Ο νεαρός, Λεντζόν Μπάλα, είχε υποστεί κάταγμα στο πόδι και φαινόταν να χάνει τις αισθήσεις του, ενώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν του παρασχέθηκαν άμεσα οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες.

«Δεν έχω καμία σχέση με τη συγκέντρωση, απλώς περνούσα από εκεί!», δήλωσε ο 19χρονος.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η αλβανική αστυνομία έθεσε σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικούς και τον επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Τάξης του οικείου αστυνομικού τμήματος.

Το περιστατικό ενίσχυσε τις καταγγελίες διαδηλωτών για υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας.

Από τα φοιτητικά αιτήματα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών στα πανεπιστήμια, τη μείωση του κόστους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης των φοιτητών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους αποφοίτους.

Ωστόσο, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και πολίτες άλλων ηλικιών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική και τις κοινωνικές ανισότητες.

Μέρος των συγκεντρωμένων ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Καταγγελίες για περιορισμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, Αλβανός πολίτης κατήγγειλε την αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τις αρχές.

«Ένας τόπος όπου το δικαίωμα να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στα προβλήματα που μας αφορούν όλους μάς στερείται, παραβιάζεται, καταστέλλεται και αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα γεγονότα αντανακλούν μια μακροχρόνια έλλειψη δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι από τα επεισόδια επηρεάστηκαν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών.

Οι διαδηλώσεις στα Τίρανα συνεχίζουν να προκαλούν πολιτική ένταση, με επίκεντρο τόσο τα αιτήματα των φοιτητών όσο και τις καταγγελίες για τη στάση της αστυνομίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ