Για «πρωτοφανή τρόπο δράσης» πίσω από τα βίαια επεισόδια της 17ης Οκτωβρίου, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων για την ακρίβεια, έκανε λόγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί. Όπως τόνισε, για πρώτη φορά η βία ξέσπασε στην αρχή της πορείας και όχι στο τέλος της.
Σύμφωνα με το BFM TV, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Μασσαλία, ήδη από το πρωί, ομάδες βίαιων ατόμων της ακροαριστεράς δρούσαν ως «σμήνος» με στόχο να σπείρουν συστηματικά τη βία. Μίλησε επίσης για «σχεδιασμό μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία ακροαριστερών ομάδων», με την πυρκαγιά στο δημαρχείο της Λιμόζ να αποτελεί, όπως είπε, παράδειγμα αυτού. Διαβεβαίωσε δε ότι οι αρχές θα προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.
Ενόψει της δεύτερης φάσης των κινητοποιήσεων, που έχει ανακοινωθεί για το προσεχές Σάββατο, ο Λεκορνί προανήγγειλε «μαζική» ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας. Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες δήλωσε από την πλευρά του ότι το σύστημα ασφαλείας θα αναβαθμιστεί.
Ερωτηθείς για τη βία του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ορισμένα πράγματα «δεν λειτούργησαν», σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες πληροφοριών «είδαν πολλά, αλλά όχι τα πάντα».