«Αντάρτικο» Ρεπουμπλικανών κατά Τραμπ για την Ουκρανία: Οργή στο Κογκρέσο για τις υποχωρήσεις στον Πούτιν

 
τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Jonathan Ernst

Ενημερώθηκε: 20/10/26 - 19:26

Στα άκρα οδηγείται η εσωτερική διαμάχη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς η δυσαρέσκεια βουλευτών και γερουσιαστών για τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουκρανικό κλιμακώνεται επικίνδυνα. Παρά την έντονη απογοήτευσή τους, οι Αμερικανοί νομοθέτες διαπιστώνουν ότι διαθέτουν περιορισμένα μέσα για να αναχαιτίσουν τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Η κρίση κορυφώθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να προχωρήσει στην αγορά ρωσικού ντίζελ, να αναστείλει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να εξετάσει ακόμη και τη διακοπή της παροχής στρατιωτικών πληροφοριών προς το Κίεβο.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις ανεξήγητες διακοπές στη λειτουργία των αμερικανικών δορυφορικών συστημάτων που υποστηρίζουν την αμυντική διάταξη της Ουκρανίας.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τα μέλη του Κογκρέσου αντιδρούν σπασμωδικά και χωρίς κοινό συντονισμό. Από τη μία πλευρά, μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας πιέζουν τον Τραμπ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Κίεβο που θα θέτει όρια στα ουκρανικά πλήγματα κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι νομοθέτες πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ μια άλλη ομάδα βουλευτών προειδοποιεί ανοιχτά με μπλοκάρισμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατά το εναπομείναν διάστημα της θητείας του Κογκρέσου.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει το βαθύ χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών νομοθετών, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος παρακάμπτει συστηματικά το νομοθετικό σώμα στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ