Η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου εντείνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί νέες ανησυχίες.
Η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης αναζωπυρώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα και η ΕΕ απορρίπτουν τη συμφωνία ως αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο, καθώς αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία για νέα κλιμάκωση στην περιοχή. H εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει για τον ρόλο της Τουρκίας:
«Επικαλούμενη τη συμφωνία, η Τουρκία διεκδικεί δικαίωμα συμμετοχής σε σημαντικά έργα υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Great Sea Interconnector (GSI), ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 658 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο προβλέπεται να συνδέει την Ελλάδα με το Ισραήλ μέσω της Κύπρου. Όταν το καλοκαίρι του 2024 ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης για το καλώδιο κοντά στο ελληνικό νησί της Κάσου, η Τουρκία έστειλε δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο ταχύπλοα πυραυλοφόρα σκάφη, αναγκάζοντας έτσι τη διακοπή των εργασιών».
Το επόμενο θερμό επεισόδιο;
Και το άρθρο συνεχίζει: «Η Τουρκία παρεμποδίζει επίσης την τοποθέτηση ενός καλωδίου δεδομένων που πρόκειται να συνδέσει τη Γαλλία με τη Σαουδική Αραβία μέσω της Μεσογείου. Τον Αύγουστο του 2025, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανάγκασε το γερμανικό ερευνητικό πλοίο Fugro Gauss, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης για το καλώδιο στα ανοικτά της Κύπρου, να απομακρυνθεί.
Σε λίγες ημέρες ενδέχεται να ξεσπάσει μια νέα κρίση: στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Abeille Marengo περιμένει την εντολή να αποπλεύσει. Το πλοίο πρόκειται, κατόπιν ανάθεσης της γαλλικής εταιρείας, να ξαναρχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας GSI, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2024. Πλέον, ο κύριος μέτοχος του έργου GSI είναι ο γαλλικός επενδυτής υποδομών Meridiam. Μένει να δούμε αν η Τουρκία κινητοποιήσει και αυτή τη φορά πολεμικά πλοία και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο Παρίσι».
Το άρθρο καταλήγει: «Με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Τουρκία ενισχύει τις διεκδικήσεις της για εκτεταμένες οικονομικές ζώνες και έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο στη Βεγγάζη αποτελεί, ως εκ τούτου, σοβαρό διπλωματικό πλήγμα για την Ελλάδα, αλλά και προσωπική αποτυχία για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη».
Πηγή: Deutsche Welle