Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (25/10) οι απολογίες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλη Λιόλιου, και του Γιώργου Μαυραγάνη, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση φερόμενης χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ, γνωστής ως «Basketgate». Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ τη Δευτέρα (26/10) αναμένεται να απολογηθούν ακόμη τρία πρόσωπα. Παράλληλα, διευρύνονται οι οικονομικοί έλεγχοι, ενώ ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΟΚ.
Μετά τις απολογίες τους, ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο Γιώργος Μαυραγάνης αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων. Στη συνέχεια, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική τους μεταχείριση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης ή επιβολής περιοριστικών όρων.
Λιόλιος: Αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει σκευωρία
Η απολογία του Βαγγέλη Λιόλιου διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες, κατά τις οποίες αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση αποτελεί αποτέλεσμα σκευωρίας από πρόσωπα με τα οποία βρίσκεται σε αντιδικία και εναντίον των οποίων έχει καταθέσει μηνύσεις στο παρελθόν.
Κατά τον ίδιο, απώτερος στόχος είναι η απομάκρυνσή του από την προεδρία της ΕΟΚ.
Το κατηγορητήριο του αποδίδει συμμετοχή στη χειραγώγηση 49 αγώνων καλαθοσφαίρισης σε διάστημα δέκα ετών. Στο ένταλμα σύλληψής του γίνεται επίσης αναφορά σε κίνδυνο τέλεσης νέων αδικημάτων, με επίκληση της συνεχιζόμενης δραστηριότητάς του στον χώρο του μπάσκετ.
Στο πλαίσιο της υπεράσπισής του, ο Λιόλιος προσκόμισε στοιχεία από φορολογικούς ελέγχους της τελευταίας δεκαετίας.
Ο πιο πρόσφατος πραγματοποιήθηκε το 2025 και αφορούσε τα οικονομικά έτη 2019 και 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η υπεράσπισή του, εξετάστηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και θυρίδες, χωρίς να εντοπιστούν επιλήψιμα ευρήματα.
Μαυραγάνης: Αρνήθηκε την εμπλοκή του
Ο Γιώργος Μαυραγάνης ολοκλήρωσε την απολογία του σε περίπου 40 λεπτά, αρνούμενος επίσης τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην υπόθεση, ο Μαυραγάνης φέρεται να παρουσιαζόταν ως στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του Λιόλιου, ζητώντας τη χειραγώγηση αγώνων.
Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί αποτελούν αντικείμενο της δικαστικής διερεύνησης.
Προφυλακίστηκε ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην διεθνής διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, η οποία διήρκεσε εννέα ώρες.
Κατά την απολογητική διαδικασία, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για μεγάλο χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε στην κατοικία του.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα προέρχονται από νόμιμα εισοδήματα που συγκέντρωσε κατά την 25ετή επαγγελματική του δραστηριότητα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, από το 2001 έως το 2026 τα συνολικά εισοδήματά του ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τη διαιτησία, την εργασία του στο δασαρχείο και οικογενειακές πηγές.
«Ζω στην Κατερίνη σε ιδιόκτητο σπίτι, δεν έχω πολλά έξοδα και ήθελα ένα μέρος των χρημάτων αυτών να τα έχω στο σπίτι σε μετρητά», φέρεται να δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι το ποσό συγκεντρώθηκε σταδιακά μέσω τραπεζικών αναλήψεων, επιμένοντας πως μπορεί να δικαιολογηθεί πλήρως.
Τη Δευτέρα οι απολογίες Τσαρούχα, Κορομηλά και Πηλοΐδη
Η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου με τις απολογίες τριών ακόμη προσώπων από τον χώρο της ελληνικής διαιτησίας.
Πρόκειται για τη διεθνή διαιτητή Βάσω Τσαρούχα, τον ειδικό σύμβουλο διαιτησίας Ηλία Κορομηλά και τον πρώην διαιτητή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Τάσο Πηλοΐδη.
Οι απολογίες τους αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τις καταγγελίες περί χειραγώγησης αγώνων.
Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία 17 προσώπων
Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχωρά σε ελέγχους δηλώσεων πόθεν έσχες και περιουσιακών στοιχείων.
Η έρευνα αφορά τους έξι συλληφθέντες και ακόμη 11 πρόσωπα. Από αυτά, πέντε είχαν ήδη περιληφθεί στους ελέγχους, ενώ έξι επιπλέον κατονομάζονται στη δικογραφία και αναμένεται να κληθούν από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι έλεγχοι ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στη δικογραφία.
Παράλληλα, προγραμματίζεται ευρύτερη διερεύνηση οικονομικών στοιχείων στον επαγγελματικό αθλητισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στο ποδόσφαιρο.
Έκτακτη συνάντηση Βρούτση με τη διοίκηση της ΕΟΚ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της ΕΟΚ και πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλη Μελή, και η συνάντηση προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα (26/10), στις 12:00, στο υπουργείο Αθλητισμού.
Αντικείμενο θα είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό μπάσκετ, με βασικό ζητούμενο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς του αθλήματος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤnews, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας και θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
«Αυτό που έχουμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να κλείσουμε τις πληγές, να εξυγιάνουμε τον χώρο και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», ανέφερε.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών περιορίζουν τις δυνατότητες άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης στις αποφάσεις τους.
«Δεν μπορώ να επιβάλλω. Μπορώ να υποδείξω», σημείωσε, εξηγώντας ότι επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.
«Κι αν το αμαυρώνει, αυτό σύντομα θα βγει στην επιφάνεια», κατέληξε, αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας του αθλητισμού από παράνομες πρακτικές.