Επαναχάραξη της ΑΟΖ με την Κύπρο βάζει Αιγύπτιος ειδικός πετρελαίου

 
Επαναχάραξη της ΑΟΖ με την Κύπρο βάζει Αιγύπτιος ειδικός πετρελαίου

Ενημερώθηκε: 17/05/17 - 02:05

Θέμα επαναχάραξης των ΑΟΖ,τίθεται από Αιγύπτιο ειδικό σε θέματα πετρελαίου. Όλοι ασχολούνται με την ΑΟΖ εκτός από την Ελλάδα...

Η εφημερίδα Al-Masry Al-Youm σε ολοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο: «Xάσαμε τα δικαιώματά μας στο φυσικό αέριο με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Κύπρο» παρουσιάζει συνέντευξη του ειδήμονα σε θέματα πετρελαίου, Δρα Ramadan Aboul-Ella, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα εξής:

• Επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του, ότι το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης βρίσκεται εντός των ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ και ως εκ τούτου καλεί για επαναχάραξη των θαλασσίων συνόρων Κύπρου – Αιγύπτου.

• Ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος παραχώρησε και τα δικαιώματά της στο οικόπεδο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.

• Υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, τα οποία επανειλλημένα παρουσίασε στις αρμόδιες Αρχές από το 2012 μέχρι σήμερα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

• Διατείνεται οτι με την επαναχάραξη των θαλασσίων συνόρων, η Αίγυπτος θα μπορέσει να ζητήσει τα δικαιώματά της στα οικόπεδα Ερατοσθένης και Λεβιάθαν, τα αποθέματα των οποίων εκτιμώνται σε 200 δισεκ. δολάρια.

• Αναφέρεται στις τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Κύπρου –Αιγύπτου, αμφισβητώντας τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα της Ενέργειας, με τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος «προνόησε» σε αυτές να μην ζητήσει η Αιγυπτιακή πλευρά την αλλαγή των συνόρων.

• Καλεί όλους τους Αιγυπτίους να ενδιαφερθούν για το θέμα του Ερατοσθένη, όπως ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση των νήσων Tiran και Sanafir, καθότι τα δύο θέματα είναι ίσης σπουδαιότητας.

ΠΗΓΗ:militaire.gr