Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ για τη βάση Ιντζιρλίκ – «Δεν φοβάται» διαμηνύει η Άγκυρα

 
Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ για τη βάση Ιντζιρλίκ – «Δεν φοβάται» διαμηνύει η Άγκυρα

Ενημερώθηκε: 31/05/17 - 14:38

Στην Τουρκία θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μεσούσης της κρίσης για την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ και την προειδοποίηση της Άγκελα Μέρκελ ότι θα αποχωρήσει από τη βάση, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί να την επισκεφτούν Γερμανοί βουλευτές.

Γερμανία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ωστόσο δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση υπό αυτές τις συνθήκες. «Η βλέπει αρνητικά την Τουρκία. Αυτό το λέμε συχνά. Η Γερμανία στηρίζει ο,τιδήποτε ενάντια στην Τουρκία.

Ο πρόεδρός μας τα εξήγησε ένα προς ένα στην κα. Μέρκελ στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Για τη στήριξη που παρέχει η Γερμανία στη τρομοκρατική οργάνωση FETO, τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη χώρα, τις συστηματικές πιέσεις που ασκούνται στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία και τις πιέσεις εναντίον των υποστηριχτών του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Υπάρχει πίεση από το βαθύ κράτος», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «τώρα λένε πως θέλουν να έρθουν στο Ιντζιρλίκ. Η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πάρει από την Τουρκία ό,τι θέλει, κάνοντας ό,τι θέλει στην Τουρκία. Δεν νοείται κάτι τέτοιο. Πέρασαν οι εποχές εκείνες.

Αν επιθυμείτε να δείτε θετικές κινήσεις από την Τουρκία, να εγκαταλείψετε την εχθρική προσέγγιση. Έμεινε στο παρελθόν η Τουρκία, από την οποία μπορείτε να πάρετε ό,τι ζητήσετε κάνοντας την κάθε κακό».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως είναι σε τακτική επαφή με τον Γερμανό ομόλογο του για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά «υπό αυτές τις συνθήκες αποκλείεται να ανοίξουμε το Ιντζιρλίκ για τους Γερμανούς βουλευτές.

Μπορούμε να επανεξετάσουμε το θέμα αν κάνουν θετικά βήματα στην πορεία. Στο Ικόνιο όμως δεν υπάρχει πρόβλημα, εκείνη είναι νατοϊκή βάση. Το Ιντζιρλίκ είναι όμως δικιά μου βάση και εμείς αποφασίζουμε. Κι ας μη μπλοφάρουν.

Μη μας απειλούν 'θα πάμε αλλού'. Δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση. Αν όμως επιμένουν να φύγουν, δεν θα τους κρατήσουμε με το ζόρι».