Αγωνία στις αγορές: Η συνεδρίαση του ΔΝΤ κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

 
Αγωνία στις αγορές: Η συνεδρίαση του ΔΝΤ κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 20/07/17 - 13:32

Σήμερα, Πέμπτη 20/07 συνεδριάζει το ΔΝΤ και η απόφαση του θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος και την αξιολόγηση S&P για να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Ελλάδα προχώρησε στην πρόσληψη έξι τραπεζών, για να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές, με το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των δανειστών.

Το βασικό πρόβλημα είναι και η βασική διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων, με το πρώτο να υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και τους δεύτερους να προσωρούν σε δεσμεύσεις πως είναι, όπως με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά που ενσωματώνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ θα είναι οριακά καλύτερη από αυτή που παρουσίασε το Ταμείο τον Φεβρουάριο, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά.

Η ελπίδα για την επαναφορά των ισορροπιών αναμένεται να επαναφέρει η πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor's την Παρασκευή.

Οι όροι του ΔΝΤ

Μειώσεις των επιτοκίων
Συγχώνευση των δανείων, και
Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Η παγίδα

Συμφέρει πραγματικά την Ελλάδα η «έξοδος» στις αγορές;

Μια αποτυχημένη έξοδος στις αγορές θα σημένει για την χώρα, επιτόκια της τάξης του 7% κάτι που μοιραία καθιστά αναγκαία την επιτήρηση και ένα νέο Πρόγραμμα - Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι «δεν θέλουν την Ελλάδα τρόφιμο των δανείων. Επιθυμούν μία φυσιολογική κατάσταση. Και αναζητούν φόρμουλα για να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει Τέταρτο Πρόγραμμα, που ουδείς το επιθυμεί».

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Καμπανάκι" από Goldman Sachs: Πιθανό το τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα