Νετανιάχου: Υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους σε μέρη του Ιράκ

 
Νετανιάχου: Υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους σε μέρη του Ιράκ

Ενημερώθηκε: 16/08/17 - 10:29

Νετανιάχου: Τάχθηκε υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε μπροστά σε μια αντιπροσωπεία 33 Δημοκρατικών Κομμουνιστών από τις ΗΠΑ ότι είναι υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους σε μέρη του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Jerusalem Post, ο Νετανιάχου εξέφρασε τη «θετική στάση» του, λέγοντας ότι οι Κούρδοι είναι «γενναίοι, φιλοδυτικοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας».

Παρότι δεν ασχολείται συχνά με το κουρδικό ζήτημα, το οποίο είναι πολιτικά πολύ ευαίσθητο, και από την πλευρά των ΗΠΑ (για την ακεραιότητα του Ιράκ), αλλά και για την Τουρκία, η οποία εκφράζει την ανησυχία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναζωπυρώσει τις επιθυμίες ανεξαρτησίας μεταξύ του δικού της κουρδικού πληθυσμού.

Οι αναφορές του Ισραηλινού Πρωθυπουργού σε «στηρίξη της κουρδικής φιλοδοξίας για ανεξαρτησία» είναι σταθερές από το 2014.

Τα πολιτικά κόμματα της Περιφέρειας Κουρδιστάν, χωρίς να συμπεριλάβουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Αλλαγής (Gorran) και το Κουρδικό Ισλαμικό Συγκρότημα (KIG), συμφώνησαν στις 7 Ιουνίου να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Ιράκ,

Η απόφαση αυτή δεν είχε «θερμή» υποδοχή από το τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Ιράν.


http://ekurd.net/

Πηγή: