Χαμηλώνει τις προσδοκίες στην Ελλάδα για εκπτώσεις στα ψηφισμένα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup

 
Χαμηλώνει τις προσδοκίες στην Ελλάδα για εκπτώσεις στα ψηφισμένα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup

Ενημερώθηκε: 04/07/18 - 10:11

«Πάγο» στις ελπίδες που καλλιέργησε ο Μοσκοβισί για μη περικοπή των συντάξεων έβαλε ο ο πρόεδρος του Eurogroup. «Αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της», δήλωσε σε συνέντευξή του Μάριο Σεντένο, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για ανατροπή στα ήδη ψηφισμένα μέτρα, για περικοπές στις συντάξεις, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο Μάριο Σεντένο, την ίδια ώρα, «βλέπει» ότι θα υπάρχει «περισσότερο για ευελιξία» στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν μετά τις 21 Αυγούστου και χαρακτηρίζει την έξοδο από το πρόγραμμα συνηθισμένη, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις άλλων χωρών, παρά την ανά τρίμηνο εποπτεία . Αρνείται, παράλληλα, στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές θα την αξιολογήσουν θετικά στο «προσεχές μέλλον» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ελάφρυνση «αν χρειαστεί».

Συγκεκριμένα, το ερώτημα και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup για τις συντάξεις έχουν ως εξής:

-- Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη τον δημοσιονομικό χώρο που διασφαλίζουν τα υπερπλεονάσματα, αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ πλέον έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο στην Ελλάδα, διαμηνύει την πρόθεση πιθανώς να μειώσει το ύψος των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί στις συντάξεις. Είναι κάτι που μπορεί να «δουλέψει» κατά τη γνώμη σας;

«Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Όπως ανέφερα προηγουμένως, αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή».

Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, «θα συνεχίσει να εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Ειδικότερα, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον». Μακροπρόθεσμα; «Υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί».

Σε ερώτημα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέει ότι "αυτό είναι υπό την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου, θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν οι δράσεις πολιτικής που θα αγγίζουν τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα".

Για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου