Εκ των προτέρων "κόφτη" και ρύθμιση χρέους σε τρεις χρόνους έταξε το Eurogroup

 
 Εκ των προτέρων "κόφτη" και ρύθμιση χρέους σε τρεις χρόνους έταξε το Eurogroup

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 09/05/16 - 22:40

Πενιχρά οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup. Εκ των προτέρων θεσμοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, ο λεγόμενος "κόφτης", που αφορά και μισθούς και συντάξεις. Ακόμα, παραπομπή στο 2018 για τον αν και τί είδους μέτρα θα χρειαστούν για το χρέος (ως τότε θα υπάρξουν βραχυχρόνιες ρυθμίσεις) υποσχέθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι διατηρούνται οι κόκκινες γραμμές της ευρωζώνης ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα και δεν μπορούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

"Το 2018 θα υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα για το αν χρειάζονται και τι μέτρα για το χρέος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο με το ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους και με τα 3 επίπεδα χρονικών στόχων (βραχυπρόθεσμα -μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα). Αναφορικά με την αποδέσμευση της δόσης, το ύψος της και το χρονοδιάγραμμα που θα εκταμιευθεί, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο του Euro Working Group το οποίο και θα εισηγηθεί τις λεπτομέρειες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στο μεταξύ, επιμήκυνση, πλαφόν στα επιτόκια και επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Σε έγγραφο που δημοσοποίησε το Dow Jones Newswires, ο ΕFSF φέρεται να προτείνει:

Πρώτον, την επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF

Δεύτερον, την θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050

Τρίτον, οι αποπληρωμές δανείων στο EFSF να μην υπερβαίνου το 1% του ΑΕΠ έως το 2050

Τέταρτον, να επιστρέψουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα

O EFSF επισημαίνει ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το "πακέτο" διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

Το Ταμείο εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 73,6% του ΑΕΠ έως το 2060 υπό το βασικό σενάριο. Χωρίς την ελάφρυνση το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060. Όπως τόνισε μετά το Eurogroup ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τρία θέματα συζητήθηκαν στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: Oι μεταρρυθμίσεις, ο προληπτικός μηχανισμός και το χρέος, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση.

"Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες" είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και κατέστησε σαφές ότι ο προληπτικός μηχανισμός θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι θα αφορά και σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων καθώς και άλλες δράσεις. Σε κατοπινό στάδιο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από διαρθρωτικά μέτρα.

Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή μέτρων διακριτικής ευχέρειας και μέτρων από την πλευρά των εσόδων" είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι επιτεύχθηκαν τρία θετικά βήματα:
- Συμφωνία για πακέτο μέτρων και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση.
- θα υπάρξει μηχανισμός και όαι υπό αίρεση μέτρων.
- Ξεκινά συζήτηση για το χρέος και για το τί πρέπει να συμβεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να καταστεί βιώσιμο. Παραδέχθηκε όμως ότι κάποιες χώρες είναι επιφυλακτικές σε αντίθεση με το ΔΝΤ που είναι πιο "επιθετικό".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε μεταξύ άλλων μετά το Eurogroup:
- Τον Οκτώβριο θα υπάρξει η ακριβής σύνθεση των προϋποθέσεων για να θέσουμε σε εφαρμογή το μηχανισμό προληπτικών μέτρων
- Κερδίσαμε ότι θα υπάρξει μηχανισμός και όχι μέτρα, ενώ ξεκίνησε η συζήτηση και για το χρέος
- Θα υπάρξουν συζητήσεις για την εξειδίκευση του μηχανισμού - Η μεγάλη συζήτηση θα γίνει για το χρέος
- Βγήκε ένα γενικό κλίμα ότι όλοι θέλουν μία συμφωνία, έστω και αν υπάρχουν κάποιοι που ακόμη έχουν αντιρρήσεις
- Θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρώσουμε τους πιστωτές μας και για να υπάρξει ρευστότητα, με την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων

Στο μεταξύ, το σχόλιο ότι το Eurogroup χαιρετίζει το πακέτο των μέτρων, διατύπωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.

Σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης χαρακτήρισε τη νομοθέτηση του Ασφαλιστικού από την ελληνική Βουλή ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμώντας ότι μία τελική συμφωνία θα είναι εφικτή στις 24 Μαΐου. Σήμερα καταγράφηκε πολύ σημαντική πρόοδος για τη συμφωνία, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον επίτροπο το πακέτο των μέτρων είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ώστε να καταστεί αυτή ανταγωνιστική, αλλά και να προσελκύσει επενδυτές.

«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 2,7%, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως σήμερα υπήρξε πρόοδος και ως προς τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν, ενώ υποστήριξε ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να υπάρχει, καθώς «τα προληπτικά μέτρα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασικό σημείο της συμφωνίας που υπογράψαμε πέρυσι».
«Η τεχνική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει και τις 2 πλευρές να μπορέσουν να συνεργαστούν για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας», προσέθεσε, ακόμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμώντας ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου είναι εφικτή.
Στην Αθήνα πάντως, ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και ότι καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.