Επιβεβαίωσε ο Γεραπετρίτης την παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιβεβαίωσε ο Γεραπετρίτης την παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων
Ενημερώθηκε: 30/09/19 - 01:17

Την παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που κανονικά λήγει σήμερα Δευτέρα 30/9, επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπ. Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επεσήμανε ότι «θα ήταν σκόπιμη μία παράταση, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια, γιατί έτσι ουσιαστικά θα απομειωνόταν η συνέπεια».

Να θυμίσουμε ότι σήμερα λήγει και λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης για τον φόρο εισοδήματος.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβερνηση για την παράταση

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο σενάρια για το θέμα της παράτασης.

Το ένα, που είναι και το επικρατέστερο, προβλέπει μία παράταση της τάξεως του ενός μήνα, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το δεύτερο παράταση διάρκειας 15 ημερών, που θα εκπνέει σε 15 ημέρες.

Η παράταση εκτιμά ότι με την παράταση θα ενταχθούν ακόμη περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση, κάτι το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στα δημόσια ταμεία.

 

Πόσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 

 

Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μέχρι στιγμής στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί 400.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν «τακτοποιήσει» οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα συνολικά χρέη προς την εφορία εκτιμώνται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 20 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: «Αναγκαία η παράταση μέχρι τις 31/12 για υπαγωγή στις 120 δόσεις»

 

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στη νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής του αριθμού των δόσεων, σε συνάρτηση με το ύψος του «κουρέματος» και των προσαυξήσεων. Πιο αναλυτικά:

Αν κάποιος επιλέξει 120 δόσεις, θα έχει 10% κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις

Αν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ, τότε θα έχει 100% κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, καθώς και «ξεπάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των υπαχθέντων οφειλετών.

Την ίδια ώρα, η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

ΠΗΓΗ: skai.gr,  one tv