Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα πόδια της δίχως «κούρεμα» χρέους

 
Σκωπτικά και σκεπτικά τα γερμανικά ΜΜΕ για τα όσα έγιναν μετά το Eurogroup, εκτιμούν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει εδώ

Ενημερώθηκε: 23/06/18 - 16:57

Σκωπτικά και σκεπτικά τα γερμανικά ΜΜΕ για τα όσα έγιναν μετά το Eurogroup, εκτιμούν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει εδώ

Τα δημοσιεύματα είναι χαρακτηριστικά και αναφέρουν συνοπτικά ότι ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της δίχως «κούρεμα» χρέους, όπως και ότι θα παρακαλάει τις Βρυξέλλες για βοήθεια ξανά σε μερικά χρόνια.

Η Stuttgarter Zeitung κάνει από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. «Αν η Ελλάδα έχει όντως αλλάξει, παραμένει άγνωστο. Αν μη τι άλλο οι οικονομικοί δείκτες εμπνέουν αισιοδοξία. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη. Χωρίς κούρεμα χρέους η Ελλάδα μάλλον δεν πρόκειται να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Είναι θέμα χρόνου να το συνειδητοποιήσουν αυτό επιτέλους τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τελείωσε η κρίση; Πείτε το στους Ελληνες»

Σε πιο σκωπτική διάθεση το δημοσίευμα του Spiegel. «Τελείωσε η κρίση; Για πες το αυτό στους Έλληνες...», είναι ο τίτλος στο κείμενο στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Οι Ελληνες έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι, επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Όχι μόνο γιατί έχουν ήδη ακούσει άπειρες φορές να προαναγγέλλεται το τέλος της κρίσης. Αλλά κυρίως γιατί τα θολά οφέλη της συμφωνίας στο Eurogroup έρχονται σε αντίθεση με τη βεβαιότητα ότι θα υποστούν και πάλι οδυνηρές περικοπές στο τέλος του χρόνου. “Ποια συνάντηση του Eurogroup;” με ρώτησε ένας αξιωματικός εν αποστρατεία, ηλικίας 76 ετών. “Η μοναδική μου έγνοια είναι σήμερα, όπως ήταν και χθες, να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζομαι για την κηδεία μου”. Οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν ήδη περικοπεί κατά 60% και θα περικοπούν εκ νέου το 2019», σημειώνει ακόμη ο δημοσιογράφος.

«Θα παρακαλάει πάλι για βοήθεια;»

Από την άλλη, η Welt επισημαίνει ότι η παρολίγον χρεοκοπία της Ελλάδας έφερε στο φως τις μεγάλες κατασκευαστικές ατέλειες της ευρωζώνης. Και καταλήγει διατυπώνοντας το ερώτημα αν η χώρα μας θα παρακαλάει και πάλι τις Βρυξέλλες για βοήθεια, σε μερικά χρόνια.

«Με τη συνεχή αντίσταση που προέβαλε και την κρίση διαρκείας που επακολούθησε δίχασε και πολιτικά την ευρωζώνη. Όπως και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία προβαλλόταν ως φανατικός υποστηρικτής της λιτότητας, αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίον βασάνιζε τους Έλληνες ήταν ότι ήθελε να υποδείξει στους Ιταλούς τί θα τους περίμενε στη δική τους περίπτωση. Μετά από όλα αυτά τα επίπονα χρόνια το πιο αποφασιστικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι: Αυτό ήταν, τελείωσε; Μπορεί η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της ή μήπως σε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια θα παρακαλάει και πάλι στις Βρυξέλλες για βοήθεια; Η απάντηση είναι ψυχοφθόρα: Δεν ξέρουμε...», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δύσβατο μονοπάτι»

Η Süddeutsche Zeitung κάνει αναφορά στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και σημειώνει τις πιέσεις της Γερμανίας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος.

«Αρχικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να παρατείνει μόνον κατά τρία χρόνια την περίοδο αποπληρωμής των δανείων, αλλά τελικά αντελήφθη και ο ίδιος ότι αυτό δεν θα ήταν ούτε βιώσιμο ούτε αξιόπιστο. Κι έτσι προέκυψαν τα δέκα χρόνια μαζί με την επισήμανση ότι το 2023 θα εξεταστεί εκ νέου "εάν χρειάζονται περαιτέρω διευκολύνσεις για το χρέος". Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, ούτε και αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους που καλείται να εκπληρώσει. Είναι ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο οι άλλοι θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν ανά τρίμηνο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας» είναι ο τίτλος σε σχετικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί δεν παράγουν αυτομάτως ιδανικές λύσεις. Οι Έλληνες υπέστησαν τεράστια απώλεια εισοδήματος, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό χρέος. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα άρχισε να δρομολογείται μία εξέλιξη, η οποία επεκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο: η διάβρωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος από κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Όλα τα πακέτα βοήθειας των Βρυξελλών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από λαϊκιστικά κόμματα στην Αθήνα. Κάτι το οποίο είναι κατανοητό με δεδομένη την αποτυχία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε απρόσμενα πραγματιστικός στην κυβέρνηση. Αλλά σε τελική ανάλυση η Ευρώπη πλήρωσε τη σταθεροποίηση του ευρώ με ένα τοξικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Deutsche Welle