Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ελλάδα

 
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 26/04/17 - 15:22

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκαν, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί γύρω στο 1,5%.

ανεργίας

Ακόμη ένα θετικό νέο είναι πως θα υπάρξει και νέα πτώση της , η οποία όμως θα είναι σε μικρότερα ποσοστά από πέρυσι. Μετά την νέα υποχώρηση της ανεργίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 23,5%, σημειώνοντας πτώση 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το μέσο ποσοστό ανεργίας πέρυσι ήταν το μικρότερο της τελευταίας πενταετίας.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί λίγο περισσότερο από 1 μονάδα, σημειώνοντας πτώση για τέταρτη συνεχή χρονιά, και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,2%.

ΙΟΒΕ

Στα δυσάρεστα νέα ο , εκτιμά αύξηση τιμών κυρίως από άνοδο τιμής πετρελαίου και έμμεσους φόρους το 2017. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα έτη, κατά 1,4%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα υποχωρούσε, κατά 0,9%.

αξιολόγησης

Όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση υλοποίησης του τρίτου Μνημονίου παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων εγχωρίως και στο αρχικό τετράμηνο του 2017. Η διαδικασία της είναι για ακόμα μια φορά παρατεταμένη, γεγονός που έχει τις συνέπειες που είχε και στο παρελθόν, όπως η όξυνση της αβεβαιότητας εγχωρίως και διεθνώς για το αποτέλεσμά της, η αναβολή αποφάσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως ότου οριστικοποιηθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, καταστάσεις με αρνητικές επενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

μέτρα

Ωστόσο, καθώς τα νέα δημοσιονομικά θα αφορούν στη διετία 2019 - 2020, όπως αποφασίστηκε στo Eurogroup της 7ης Απριλίου, δεν θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2017, αναφέρει το ΙΟΒΕ και επισημαίνει ότι οι επιδράσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα από τις πολιτικές οι οποίες θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται να προέλθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι πλέον σημαντικές θα αφορούν στην αγορά εργασίας (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις), οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σημαντικές θεωρούνται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και οι μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας σε τρεις τομείς (τρόφιμα - ποτά, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - θέατρα - κινηματογράφοι), στον πτωχευτικό κώδικα, ο νέος χωρικός σχεδιασμός, οι οποίες ήδη έχουν νομοθετηθεί.

Οι ευνοϊκές επιδράσεις τους θα γίνουν αισθητές εφόσον ομαλοποιηθεί το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, εξέλιξη η οποία συσχετίζεται κυρίως με την εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Η πλέον σημαντική αρνητική επενέργεια των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι η αναβολή της απόφασης σχετικά με την ένταξη ή όχι της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (Q-E) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο έχει παραταθεί έως το τέλος του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έως 20 Μαΐου οι δηλώσεις ακινήτων για πληρωμή του ειδικού φόρου

Τι πέφτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Ο Γιουνκερ στο πλευρό της Ελλάδας