Χρέος: τέσσερεις δανειστές, τέσσερεις διαφορετικές φιλοσοφίες

 
Χρέος: τέσσερεις δανειστές, τέσσερεις διαφορετικές φιλοσοφίες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 18/05/16 - 06:45

Του Θανάση Παναγόπουλου

Όλοι εναντίον όλων τάσσονται οι δανειστές αναφορικά με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ διατυπώνει προτάσεις που οι Ευρωπαίοι θεωρούν μαξιμαλιστικές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται σε λύση που δεν βρίσκει πρόθυμο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ESM προτείνει λύση που επίσης συναντά αντιρρήσεις και η ΕΕ προτείνει μέτρα ασήμαντα και ατελέσφορα σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μπορεί το ΔΝΤ να έχει εγκαταλείψει τις αναφορές σε ονομαστικό κούρεμα του χρέους, ωστόσο η Wall Street Journal έφερε στο φως της δημοσιότητας μια επίσης "προωθημένη" πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την WSJ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Επιδίωξη του ΔΝΤ είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080. Το επιτόκιο με το οποίο θαπραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων. H πρόταση του ΔΝΤ, για την οποία ενημερώθηκαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, θα συμπιέσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην ευρωζώνη, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν ότι η πρόταση αυτή συνιστά μεγάλη παραχώρηση για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα. Και ενώ τονίζουν ότι η πρόταση του ΔΝΤ δεν μπορεί να περάσει από τα εθνική κοινοβούλια της ευρωζώνης, την ίδια ώρα απαιτούν την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι διασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόσφατη πρόταση -παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προχώρησε στην εκτίμηση οτι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από το ΔΝΤ και να γίνει η βάση του σχεδίου ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Οικονομικοί παρατηρητές αξιολογούν την πρόταση αυτή ως παρέμβαση όχι απλώς του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη αλλά -θεσμικά- και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, οπότε έχει την "κάλυψη" του Μάριο Ντράγκι. Έτσι, οι ίδιοι κύκλοι είδαν μία ακόμη κόντρα μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ταχθεί, έστω και ακροθιγώς, κατά μιας τέτοιας λύσης. Αλλά και η προσαρμογής του πρωτογενού πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία κινείται εκτός του πλαισίου που έχει θέσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Παρά ταύτα, θεωρείται από πολλούς μέτρο συμβιβαστικό και δεν αποκλείουν να "πρωταγωνιστήσει" τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, παραμένει -έστω και με ενστάσεις- στο τραπέζι η πρόταση για εξαγορά εκ μέρους του ESM του τμήματος του δανείου που κατέχει το ΔΝΤ, με το ESM και το επικεφαλής του κ. Ρέγκλινγγκ να αποτελεί σύμφωνα με τους επαΐοντες τον εξισορροπητικό παράγοντα μεταξύ των δανειστών.

Δεδομένων όλων αυτών καθίσταται εύλογη η τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη

Ως προς το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά. Συντάσσσεται έτσι με τον Βόλφγκανγκ Σόιπλε και η δήλωσή του αυτή συνιστά και "μήνυμα" άρνησης στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος(πάγωμα κεφαλαίου ή τόκων έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%).

Και εν μέσω αυτών των εξελίξεων η Αθήνα "καίγεται" για λύση στο πρόβλημα του χρέους. Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους με τρόπο που να αποκαθιστά τη βιωσιμότητά του και να δημιουργεί ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Η προσήλωση της κυβέρνησης στη μάχη για το ελληνικό χρέος και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του είναι σταθερή, είπε. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη για το χρέος. Προφανώς για εμάς είναι κεντρικό ζήτημα με βάση το οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε παράλληλα θετικό το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για τη ρύθμιση του χρέους δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ή άλλων χωρών και από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις.

Στο μεταξύ, η εμπλοκή με την κατάθεση του "κόφτη" υπό μορφήν τροπολογίας και όχι την ένταξη του στο νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους συνδέεται ευθέως με το χρέος, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών. και ειδικότερα με τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης "για μια δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη" συνολική συμφωνία που θα ικανοποιεί και την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων μαζί με τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων αλλά και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος.

Το "κακό σενάριο" σημαίνει ότι οι συζητήσεις για το χρέος συναρτώνται με το μέλλον του κόφτη, που σημαίνει ότι η συζήτηση για το μείζον πρόβλημα του χρέους δεν θα ξεκινήσει πριν τη διαπίστωση για την ανάγκη ενεργοποίησης ή μη του "κόφτη".

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για το χρέος μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και το 2018.

Σχετικά θέματα:

Διπλωματικός "πυρετός" για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Αιφνιδιαστική εξέλιξη: Δεν έρχεται ο "κόφτης" για ψήφιση το Σαββατοκύριακο