«Μπόνους» για 2,3 εκατ. πολίτες τον Δεκέμβριο – Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

 
xatzidakis

Ενημερώθηκε: 16/11/23 - 12:20

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς σε συνέντευξη Τύπου εξειδίκευσαν τα νέα μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους πολίτες. Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «το 2023 ήταν μία εκλογική χρονιά, και κυρίως μια χρονιά με πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση και στον προϋπολογισμό. Ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει υπερβεί -πάρα τις δυσκολίες- τις προβλέψεις και έτσι μπορούμε να πούμε πως στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα που θα είναι πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για 1,1 επί του ΑΕΠ και θα δοθούν στην κοινωνία».

«Υπολογίζεται πως το πλεόνασμα αυτό φέτος θα είναι 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα» τόνισε, γνωστοποιώντας πως ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθεί από αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπολογίζεται στα 2,3 εκατομμύρια.

Αναλυτικά, θα δοθεί:

Ποσό ύψους 125 εκατ. για 800.000 δικαιούχους του επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, το οποίο αυξάνεται κατά 150%. Για κάθε 100 που λαμβάνει κάθε γονιός τον μήνα, τον Δεκέμβριο θα πάρει 150.

Παράδειγμα: Μια οικογένεια με τεσσερα παιδιά και εισόδημα 10-15.000 ευρώ σήμερα παίρνουν 168 ευρώ το μήνα επίδομα. Με τα νέα μέτρα θα πάρουν 252 ευρώ επιπλέον, δηλαδή τον Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

Προσαύξηση 50% στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με προϋπολογισμό 24 εκατ. και δικαιούχους 210.000 δικαιούχους.

Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά λάμβανε επίδομα 400 ευρώ. Θα λάβει μηνιαία αύξηση 32 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή θα λάβει τον Δεκέμβριο 646 ευρώ.

Στήριξη αναπήρων ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και ωφελούμενους 225.000

Πρόσθετη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχους (με κύρια σύνταξη κάτω των 700 ευρώ) και για ανασφάλιστους υπερήλικες που θα έχουν μια στήριξη 150 ευρώ.

Παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ, θα λάβει αύξηση συνολικά 216 ευρώ τον χρόνο. Αν συνυπολογιστεί και η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ, θα λάβει 365 ευρώ. Δηλαδή, αντί για αύξηση του 3%, θα λάβει αύξηση 5,1%.

Οι πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ ενισχύονται με επιπλέον 200 ευρώ.

Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα

Η καταβολή των επιδομάτων αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί μαζί με την καταβολή των κανονικών επιδομάτων που ορίζεται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ, αντίστοιχα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τα πέντε μέτρα που είχαν ψηφιστεί ήδη για τον Δεκέμβριο του 2023:

--έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

-- διπλάσιο market pass έως το τέλος του έτους σε Θεσσαλία και Έβρο

--χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

-- Youthpass σε νέους ηλικίας 18-19 ετών

--αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν από 1/1/2024

--αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια.

-- αύξηση συντάξεων περίπου 3%

-αύξηση του αφορολόγητου για φορολογούμενος με εξαρτώμενα τέκνα

--εφαρμογή του 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

--εφαρμογή youthpass ύψους 150 και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια

-- μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για πυρκαγιά, πλυμμήρες, σεισμό.
--αύξηση των συντάξεων του λεγόμενου μικρού δημοσίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ