Νέος ΕΝΦΙΑ 2022 - Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο myAADE - Σε 10 δόσεις η πληρωμή

 
Νέος ΕΝΦΙΑ 2022 - Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο myAADE - Σε 10 δόσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 10/05/22 - 22:44

Αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εισέλθουν στο myAADE και να δουν το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα. Η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε δέκα δόσεις.

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες Δευτέρα στην Βουλή. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα (10) συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:

Να μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ

Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 να επιλέξουν το έτος 2022 έτσι ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και αυτό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

– Ο κύριος φόρος

– Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

– Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

– Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία οι τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι οι εξής:

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%