Οικονομική και ασφαλιστική «ασφυξία» για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους

 
Οικονομική και ασφαλιστική «ασφυξία» για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους

Ενημερώθηκε: 13/10/17 - 12:20

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί καθώς η υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν οδηγηθεί σε «ασφυξία». Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Capital.gr μόλις το 60% των επιστημόνων κατάφερε να καταβάλλει τα ασφάλιστρά του στο ΕΤΑΑ μέχρι τις 31/12/2016.

επιστημόνων

εισόδημά

Το 40% των που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα τους, κινδυνεύουν να συνεχίσουν να μην έχουν ή να χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα τους, ακόμα και αν έχουν καταβάλλει από τις αρχές του έτους έως τώρα τις τρέχουσες εισφορές με βάση το τους. Και αυτό παρά τις δύο έως τώρα παρατάσεις τις οποίες έχει δώσει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή τους.

Η μη ανταπόκριση των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και στην τελευταία παράταση, οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων τους που μίλησαν στο Capital.gr, στην αναστάτωση και στα νέα βάρη που έφεραν οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015, τις οποίες έφερε από 1/1/2017 η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και φαίνεται πως τους εμπόδισαν να εξοφλήσουν τα παλιότερα τους χρέη.

ΕΦΚΑ

Παρόλα αυτά τα στελέχη του είναι κατά μια τρίτης παράτασης καθώς θεωρούν που δεν προβλέπεται να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλίστρων του 2016.

Ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλίστρων του 2016, είναι αν μπει σε λειτουργία πολύ πριν τις 30/11, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικά χρέη αυταπασχολουμένων έως 20.000 ευρώ, τα οποία έχουν "γεννηθεί" έως 31/12/2016. Όπως επισημαίνουν πηγές στο capital.gr, «η "ανοιχτή" ρύθμιση των 12 δόσεων δεν συμφέρει παρά ελάχιστους οφειλέτες και αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα χρέη».

Η σχετική, όμως, Υπουργική Απόφαση για την υλοποίησης της εν λόγω ρύθμισης, η οποία προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκκρεμεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες , χωρίς διακριτό –προς το παρόν- ορίζοντα υπογραφής της.

Έτσι ούτε τα έσοδα από τις παλιότερες οφειλές (αν και συνολικά πάνε καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις), αλλά ούτε και τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημα των αυταπασχολούμενων μπορούν να αυξηθούν αποφασιστικά.

Και αυτό γιατί μην μπορώντας ένας αυταπασχολούμενος να καταβάλει τις παλιότερες οφειλές τους, δεν έχει "νόημα" η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, καθώς για να λάβει ασφαλιστική ικανότητα –ενημερότητα θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές αλλά να μη χρωστά ή να έχει ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες εισφορές.

πηγή: capital.gr