"Πόρτα" Ντάισελμπλουμ στην ελληνική κυβέρνηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα

 
"Πόρτα" Ντάισελμπλουμ στην ελληνική κυβέρνηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα

Ενημερώθηκε: 13/03/17 - 15:03

"Βόμβα" από τον επικεφαλή του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,που διαψεύδει την κυβέρνηση, καθώς σημειώνει πως μόνον όταν θα υπερπληρωθούν οι στόχοι του Προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνονται νέα επώδυνα μέτρα που θα χτυπήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ξεκαθάρισε στην ολλανδική Βουλή, πως «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup έρχεται σε αντίθεση με τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης για "θετικά" μετρά μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έρχεται επίσης σε ευθεία αντιδιαστολή με την ενημέρωση που παρείχε στα ΜΜΕ στις 9 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην εν λόγω ενημέρωση ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για τα αντισταθμιστικά μέτρα τα εξής: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Η διαφορά είναι εμφανής. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ που θα είναι και ο πρόσθετος δημοσιονομικός διαθέσιμος χώρος.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του πορτ παρόλ του κ. Τζανακόπουλου, αλλά και μελών του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει πως θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα. Δηλαδή η κυβέρνηση για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εμφανίζεται να υποστηρίζει πως εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ απλά πιαστεί, χωρίς να ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα.

(πηγή: CNN Greece)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τράπεζες αναζητούν 150.000 "εξαφανισμένους" δανειολήπτες

Γεμάτο κενά το παζλ της διαπραγμάτευσης

Αλ. Τσίπρα: Ναι στην Ευρώπη των «πολλαπλών επιλογών»;