Πρότζεκτ «Διπλή Ανάπλαση»: «Πράσινο φως» από Ecofin για κονδύλι 75 εκατ. ευρώ

 
Πρότζεκτ «Διπλή Ανάπλαση»: «Πράσινο φως» από Ecofin για κονδύλι 75 εκατ. ευρώ

Ενημερώθηκε: 16/03/21 - 19:21

Το «πράσινο φως» για το κονδύλι ύψους 75 εκατ. ευρώ που αφορά τα έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής υποστήριξης στον Βοτανικό έδωσε την Τρίτη (16/03) το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το δρόμο για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας, όπου περιλαμβάνεται και η ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Στη σημερινή (16/03), δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup και του Ecofin, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά τη συζήτηση της αποτίμησης της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Σταϊκούρας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Ένα συνολικό πλάνο το οποίο αφορά τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ύψους 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Σ’ αυτό το πλάνο μέσα παρουσιάστηκε κι ο φάκελος που αφορά τα έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής υποστήριξης στο Βοτανικό, ο οποίος κι εγκρίθηκε απ’ την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως από το 2022 το ελληνικό δημόσιο θα έχει δικαίωμα εκταμίευσης των παραπάνω 75 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν εξ ολοκλήρου όλα τα έργα υποδομής και περιβαλλοντικής υποστήριξης στο Βοτανικό.

Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων και άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που προορίζονται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ανέγερσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο ούτως ή άλλως θα ανήκει στο δήμο Αθηναίων, ενώ στην όλη διαδικασία θα «μπουν» κονδύλια και από την Περιφέρεια Αττικής, για τα λοιπά υποστηρικτικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν άκρως ενθαρρυντική για την ολοκλήρωση του μεγαλεπίβολου σχεδίου της «Διπλής Ανάπλασης», καθότι ουσιαστικά διασφαλίζεται από την Πολιτεία (κυβέρνηση και Δήμο Αθηναίων) το 85-90% της συνολικής χρηματοδότησης όλου του πρότζεκτ κι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν πλέον να προχωρήσουν στα επόμενα, καθοριστικά βήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ