Σε "déjà vu" του 2015 οδηγείται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών

 
Déjà vu 2015 με χέρι στα ταμεία, διακοπές συνομιλιών και δημοψηφισματολογία

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 27/04/16 - 08:31

Του Θανάση Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση "βάζει χέρι" ξανά, όπως και πέρυσι, στα αποθεματικά των δημοσίων φορέων προκειμένου να ανταποκριθεί στις ταμειακές της υποχρεώσεις, διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών διακόπτονται όπως συνέβη και χθες το απόγευμα στο Χίλτον, ενώ για σκηνικό «déjà-vu» από το περασμένο καλοκαίρι κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στις διαπραγματεύσεις της ελληνική κυβέρνησης με τους δανειστές. Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, το "déjà vu" ήλθε να επιτείνει δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο για συνθηκολόγηση, εκλογές ή ακόμη και δημοψήφισμα (σ.σ. όπως συνέβη πέρυσι στις 5 Ιουλίου) ως τις τρις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους, 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους και 1,8 δισ. ευρώ από ασφαλιστικό) με συμβιβασμό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια και για το αφορολόγητο το οποίο από τα 9.091 ευρώ προσγηειώνεται στα 8.900 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέθεσε τη δική της συμβιβαστική πρόταση , για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με τους δανειστές ωστόσο να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και να διακοπέί χθες το απόγευμα η διαπραγμάτευση χωρλίς να έχιε οριστικοποιηθιεί η αυριανή σύσκεψη του Eurogroup.

Ο αγώνας δρόμου που καταβάλλει η ελληνική πλευρά θυμίζει το καλοκαίρι του 2015, όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε πάση θυσία να μαζέψει αποθεματικά φορέων του δημοσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ταμειακές της υποχρεώσεις. 'Ηδη τα αποθεματικά τεσσάρων φορέων του Δημοσίου μεταφέρθηκαν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούσαν αρχικώς ότι μπορούσαν να αντέξουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και τον Μάιο και τον Ιούνιο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η υφιστάμενη ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως τον Ιούνιο εάν δεν έλθει η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και τούτο, καθώς απαιτείται για τεχνικούς και γραφειοκρατικούς λόγους ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων μεταξύ της επίτευξης συμφωνίας και της αποδέσμευσης της δόσης.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο πρέπει να καταβληθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 306 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο άλλα 459 εκατ. ευρώ καθώς και δόσεις προς την ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που τον Ιούλιο θα πρέπει να λάβουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και την καταβολή των τόκων προς το ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή συναίνεσε στην μεταφορά των αποθεματικών της ύψους 67 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι στον ίδιο λογαριασμό έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων. Μετά την μεταφορά των 67 εκατ. ευρώ το αποθεματικό της Βουλής των Ελλήνων περιορίζεται στα 10 εκατ. Ευρώ.

Με βάση με πηγές προσκείμενες στο προεδρίο της βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της βουλής και του Δημοσίου». Μάλιστα διατύπωναν αιχμές για την άρνηση της προκατόχου του να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής πέρυσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο για "σκούπισμα" και "ριφιφί" στα αποθεματικά, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως πρόκειται για υλοποίησης μιας τυπικής υποχρέωσης που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2015 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί από ορισμένους φορείς.

"Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά".

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Υγείας Θεόδωρος Κομματάς έδωσε εντολή την Πέμπτη να μεταφερθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την εντολή, όπως σημειώνει το έγγραφο, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ και των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ με ανακοίνωση τους σχετικά με την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ προσθέτουν ότι 300 εκατ ευρώ των πρώην Οργανισμών παραμένουν ανεκμετάλλευτα ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Την αντίθεσή του με την κυβερνητική απόφαση της διάθεσης των αποθεματικών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος (ιατροί, φαρμακοποιοπί, κλπ) ενώ ο Πανελλήνμιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διέψευσε με ανακοίνωσή του την δέσμευση των αποθεματικών του.