Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση με την χρεοκοπία να απειλεί

 
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση με την χρεοκοπία να απειλεί

Ενημερώθηκε: 31/05/17 - 09:19

Η τελευταία ζαριά της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος παίζεται στο (ένα ακόμη) κρίσιμο Eurogroup όπου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του να κλείσουν το ζήτημα με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την τελευταία επίθεση Σόιμπλε προς το ΔΝΤ.

Αλέξης Τσίπρας

Ο μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούν με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες να... συγκινήσουν την Άνγκελα Μέρκελ χωρίς μέχρι στιγμής να δείχνει κάτι πως θα αντιστρέψει το κλίμα.

Μάλιστα η τελευταία, χθεσινή σύγκρουση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ απομακρύνει κι άλλο την όποια συμφωνία για το χρέος και άρα τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και προκαλεί σοκ και δέος στην Αθήνα. Τυχόν ναυάγιο στις συζητήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ για το χρέος σημαίνει ότι η κακή πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και είναι έμπνευσης Σόιμπλε, δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όπως ζητά η κυβέρνηση και φυσικά δεν μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ. Δεδομένα που ναρκοθετούν όλο τον οδικό χάρτη για έξοδο από τα μνημόνια και πρόσβαση στις αγορές το 2018, όπως λέει το κυβερνητικό αφήγημα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει να δώσει μάχες και στο εσωτερικό του κόμματος του, καθώς οι «ήττες φέρνουν εσωστρέφεια» και τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα στα Eurogroup έχουν φέρει αναστάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του να μιλούν ανοικτά πλέον για ρήξη με τους δανειστές σε μια επανάληψη της ρητορικής του 2012 και 2015. Μαζί επανέρχονται και σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και απειλών εκ μέρους της Αθήνας για αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εάν δεν δοθεί «καθαρή λύση» στο ελληνικό ζήτημα με σαφή συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους.

Οι απειλές για ρήξη και η συναίνεση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές προειδοποίησε ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον», αφήνοντας την απειλή να αιωρείται. Δεν διευκρίνισε όμως τι ακριβώς εννοεί, ποιες συνέπειες θα υπάρξουν και για ποιον.

ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Ξυδάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, διότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει όλα αυτά που της ζήτησαν, εκείνοι έγιναν στυγνοί και ψεύτες, που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Αλλά και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προειδοποίησε ότι «δεν θα γίνει δεκτή καμία πρόταση με κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή είπε ότι «η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή... έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή». Η κυρία Παπανάτσιου πρόσθεσε επίσης, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση περί πολιτικής συναίνεσης: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο - παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης - να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».

Το θέμα της πολιτικής συναίνεσης είχε ανοίξει το πρωί της Τρίτης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και δεν ουσιαστικά δεν έκλεισε ποτέ, παρά τη δήλωση που έκαναν αργότερα κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ. Στη δήλωση αυτή αναφερόταν ότι «πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών». Το Μαξίμου δηλαδή θέλησε να σταματήσει «σε αυτή τη φάση» τη συζήτηση, χωρίς όμως να αποσύρει εντελώς μίας τέτοια ιδέα από το τραπέζι. Είχε μεσολαβήσει πάντως της αρχικής δήλωσης Παπαδημούλη και της κυβερνητικής διευκρίνισης η κατηγορηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπανάτσιου: Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ για το χρέος

Βόμβα από Ξυδάκη: Ας έρθουμε σε ρήξη με τους δανειστές!