Σήμερα το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης - Εις αύριον τα σπουδαία...

Σήμερα το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης - Εις αύριον τα σπουδαία...
Ενημερώθηκε: 11/03/19 - 11:55

Εις αύριον τα σπουδαία θα είναι η ετυμηγορία των εταίρων στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες σε ό,τι μας αφορά. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν απέσπασε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Το Eurogroup καλείται να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Δεδομένου ότι δεν εφαρμόσθηκαν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτούνταν ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, το ζήτημα θα επανεξετασθεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

 

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε προ ημερών ότι βασικό «αγκάθι» στη λήψη απόφασης είναι η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη ενώ - κατά τον ίδιο - παρέμεναν και άλλες μικρότερες εκκρεμότητες. «Αν και απομένουν λίγες μέρες ακόμη και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να μετατεθεί η λήψη απόφασης για αργότερα είναι πάρα πολλές», είπε. 

 Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να ληφθεί απόφαση σε άτυπη συνεδρίαση τον Απρίλιο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί οι υπουργοί μπορούν να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG να επικυρώσει την απόφαση.

Για το αν υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των δανειστών σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών εξαιτίας προεκλογικών παροχών, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο, προειδοποίησε σχετικά με τον κατώτατο μισθό ότι η υπερβολικά μεγάλη αύξησή του θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία και ειδικά αυτή των νέων.