Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ / EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 19:46

Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα βελτιώθηκε, ενισχύθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι σταθερά πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Ο δε πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023.

«Όλα αυτά οφείλονται στα αποτελεσματικά και γενναία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων. Οφείλεται στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών της περυσινής χρονιάς. Οφείλεται όμως και στην εμπροσθοβαρή, σημαντική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνεχίζουμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποιθηση, ώστε η χώρα να πετυχαίνει όλο και υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να μειώνουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία και να ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή», τόνισε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμιζεται οτι σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις του φθινοπώρου η Κομισιόν δεν βλέπει πλέον κίνδυνο ύφεσης. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται, όπως τονίζει, στη μεγάλη ανθεκτικότητα που παρουσίασε η ευρωπαϊκή οικονομία στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022, που ήταν πολύ καλύτερο του αναμενομένου.

Αισιόδοξη είναι η προσέγγιση της Κομισιόν και για την Ελλάδα, όπου με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ προβλέπεται και επιτάχυνση των εξαγωγών καθώς και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό φέτος και του χρόνου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 1,2% και το 2024 κατά 2,2%. Και φέτος και του χρόνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024.

Ο πληθωρισμός επίσης θα είναι μικρότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις του φθινοπώρου, ωστόσο η υποχώρηση των τιμών τροφίμων θα είναι πιο δύσκολη γιατί το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά το κόστος παραγωγής. Το 2023 το ποσοστό του πληθωρισμού θα υποχωρήσει στην Ελλάδα στο 4,5% και το 2024 στο 2,4%. Και στην Ευρωζώνη θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση στο 5,6% φέτος και 2,5% του χρόνου.

Ανάπτυξη με αναταράξεις

Συμπερασματικά η Επιτροπή αναφέρει ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις βελτίωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για το τρέχον έτος. Η συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η απότομη πτώση της κατανάλωσης έχουν αφήσει τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πάνω από τον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ οι τιμές χονδρικής του αερίου έχουν μειωθεί αρκετά κάτω από τα προ πολέμου επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά εργασίας της ΕΕ συνέχισε να έχει ισχυρές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,1 % έως το τέλος του 2022. Η εμπιστοσύνη βελτιώνεται και οι επισκοπήσεις του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται επίσης να αποφύγει τη συρρίκνωση το α' τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι αναταράξεις παραμένουν ισχυρές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και ο δομικός πληθωρισμός (ονομαστικός πληθωρισμός εκτός ενέργειας και μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής) εξακολουθούσε να αυξάνεται τον Ιανουάριο, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να συνεχιστεί η αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ