Στο Μπάρι η μάχη για το ελληνικό χρέος

 
Στο Μπάρι η μάχη για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 12/05/17 - 09:35

Ο επόμενος σταθμός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το Μπάρι της Ιταλίας όπου και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να συζητήσουν και το ζήτημα από το οποίο κρίνεται το μέλλον της χώρας.

ΕΚΤ

Τα παζάρια αναμένονται σκληρά, καθώς ακόμη αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα φέρει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο στα ελληνικά ομόλογα να ξαναβγουν στις αγορές και να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της .

Eurogroup

Οι πρώτες πηγές αναφέρουν πως έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες μια διάθεση για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Μια λύση που θα περιορίζεται σε μια γενική περιγραφή του πλαισίου των απαιτούμενων επεμβάσεων για να γίνει το χρέος βιώσιμο, με τις ουσιαστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για άλλη μια φορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Με τις πολιτικές αποφάσεις ακόμα να μην έχουν ληφθεί και με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα να αναμένεται να περάσει από την Βουλή, οι πηγές αναφέρουν πως ίσως χάνεται ο στόχος για συμφωνία του χρέος στο της 22ας Μαΐου και δείχνει να παίρνει παράταση για τις 15 Ιουνίου.

Ήδη στον ESM έχουν προετοιμαστεί πολλά σενάρια και έχουν εντοπιστεί οι διαφορές με το ΔΝΤ. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τον μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων (αν υπάρξει) και τις επεκτάσεις των λήξεων και των περιόδων χάριτος.

ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Μαρει σημείωσε ότι το Ταμείο καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι, όπως έχει πει και ο Πόουλ Τόμσεν, αυτή η συμφωνία «πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους». Μόνο αν υπάρχει μια τέτοια αξιόπιστη στρατηγική, πρόσθεσε, θα μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο πρόταση για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε, εξάλλου, την επικείμενη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αναφορικά με την πληροφορία ότι το Ταμείο ζητεί δέσμευση της Ν.Δ. ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία, την οποία είχε μεταφέρει την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο κ. Μάρεϊ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Είπε ότι τυπικά το Ταμείο θέλει πάντα την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στα προγράμματα που συμφωνεί, «αλλά δεν λέω ότι είναι προαπαιτούμενο».

Πως θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου και τότε η σειρά θα είναι η εξής: Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) ως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο.

Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική. Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση μελετά μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη και στο τέλος Ιουλίου στην οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το ευνοϊκό κλίμα αναμονής για την ένταξη στο QE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 4,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του νέου πολυνομοσχεδίου-σκούπα

Handelsblatt: Αβεβαιότητα για την Ελλάδα

Γιάννης Στουρνάρας: Για την ανάπτυξη το κλειδί βρίσκεται στα "κόκκινα" δάνεια