Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών

Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών
Ενημερώθηκε: 09/03/17 - 10:36

Στο επίκεντρο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, όπως και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου ήταν το εργασιακό, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 14.00.

Οι Θεσμοί δεν φεύγουν, πρόοδος υπάρχει, όμως, το θρίλερ συνεχίζεται καθώς τα μέτωπα παραμένουν ακόμη ανοικτά. Οπως φαίνεται δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ενώ φαίνεται να συνεχίζεται το αδιέξοδο για τις συντάξεις αλλά και για τα εργασιακά για τα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές με το ΔΝΤ.

Στο εργασιακό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να συμφωνήσει σε αλλαγές επί των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια, όπως η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, ενώ ζητεί να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να καταργηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή τους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προωθούν μια συμβιβαστική πρόταση, που ουσιαστικά συνιστά υιοθέτηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του θέματος. Δηλαδή, να καθοριστούν επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί το υπουργείο να ακυρώνει σχέδια ομαδικών απολύσεων.

Γενικώς, η μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης παραμένει ίδια, καθώς η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων, όπως ακριβώς ζητούσε από την πρώτη στιγμή το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:

Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.

Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.

Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι Θεσμοί παραμένουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.