Τι θα αλλάξει στην πραγματική οικονομία η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία;

 
Τι θα αλλάξει στην πραγματική οικονομία η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/08/22 - 00:38

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Μέρα ορόσημο για την Ελλάδα η 20η Αυγούστου. Τι θα αλλάξει στην πραγματική οικονομία η έξοδος από την μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία;

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας όσον αφορά το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιούνται στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, μέτρα προσωρινού χαρακτήρα θα μπορούν να μονιμοποιηθούν. Αναγκαία βέβαια προϋπόθεση, είναι να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Σε μία περίοδο ενισχυμένης αβεβαιότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην χώρα μας.

Κατ´επέκταση, αυτό συνεπάγεται και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δηλαδή η Ελλάδα δεν θα ελέγχεται πλέον;

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν σημαίνει πως σταμάτα ολοκληρωτικά ο έλεγχος. Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα εντάσσεται στο καθεστώς της κανονικής εποπτείας στο οποίο και θα παραμείνει μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους, δηλαδή μέχρι το 2059.

Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων;

Πλέον, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογείται κάθε έξι μήνες, δηλαδή δυο φορές τον χρόνο. Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εποπτεία, όπου η αξιολόγηση ήταν κάθε τρίμηνο. Οι τόσο συχνές αξιολογήσεις, εμπόδιζαν την προσέλκυση επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Η ενισχυμένη εποπτεία επίσης, αποτελούσε εμπόδιο για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία πλέον ´´ανοίγει´´ ο δρόμος.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται αξιόπιστα και οι αποδόσεις τους θα αποκλιμακωθούν. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους κρατικούς τίτλους αλλά και τους εταιρικούς, οι οποίοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο κόστος τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων.

Η θετική αυτή εξέλιξη, συμβαίνει σε μία κρίσιμη περίοδο στην οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού -προκειμένου να αντιμετωπίσει των πληθωρισμό- γεγονός που αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Επομένως, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο διότι θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο συγκράτησης του κόστους δανεισμού.

Τα αγκάθια ωστόσο παραμένουν, καθώς στο μεσοδιάστημα από την ένταξη μας στην κανονική εποπτεία και μέχρι την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα έχει να ολοκληρώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις καθώς και να πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεόνασμα οι οποίοι επανέρχονται από το 2023.

*H Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ