Τόμας Βίζερ: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επαρκή ελάφρυνση του χρέους

 
Τόμας Βίζερ: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επαρκή ελάφρυνση του χρέους

Ενημερώθηκε: 20/01/18 - 09:02

Τόμας Βίζερ: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επαρκή ελάφρυνση του χρέους από την συνέντευξη του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατα την οποία αναφέρεται την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που όπως χαρακτηριστικά λέει «Είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό».

Λίγες μέρες πριν την συνταξιοδότησή του και την αναχώρηση του από τις Βρυξέλλες για το πάτριο έδαφος της Αυστρίας, μιλάει για την προηγούμενη δεκαετία αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν, σε μια συνέντευξη-ποταμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Deutsche Bank: Ο δρόμος προς την ομαλοποίηση της Ελλάδας θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος

Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν σημειώνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν μπήκε στο ευρώ και πιο πριν ακόμη, δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ενώ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αφελείς» τις προβλέψεις για 50 δισεκατομμύρια, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και «ιδιαίτερα επιθυμητή» τη συμμετοχή του

Ο επικεφαλής του Euroworking Group σχολιάζει πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν μπήκε στο ευρώ και πιο πριν ακόμη, δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους πολιτικούς εκείνης της εποχής γιατί συνέβη. Και το εκπληκτικό για μένα είναι ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, εξ' όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα. Έχει γίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Δείτε με ένα κλικ εδώ το αποκαλυπτικό κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Με την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης «ήμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση αναστροφής των ροών κεφαλαίων που έπληξε μερικές χώρες πολύ χειρότερα απ' ότι κάποιες άλλες. Με δεδομένη την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και δεδομένης της δημοσιονομικής και χρεωστικής κατάστασης, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Κόπηκαν λοιπόν οι ροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Τ. Βίζερ και συνεχίζει αποκαλύπτοντας πως ξεκίνησε η «ιστορία» των ελληνικών Μνημονίων!

«Στην αρχή κάποιοι υποστήριζαν ότι έπρεπε εμείς οι οικονομολόγοι να οργανώσουμε κάποια κράτη-μέλη να δώσουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα, το λεγόμενο Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα. Και έτσι κατά κάποιον τρόπο καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

«Στη συνέχεια, η συζήτηση ήταν αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι μέρος του προγράμματος ή όχι. Κάποιοι όπως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσαν: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Η ευρωζώνη είναι ικανή να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της, όμως δεν εισακούστηκε».

Μιλώντας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από πολιτική και οικονομική άποψη ο Τόμας Βίζερ υποστηρίζει πως είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει προβλεφθεί και ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά έτσι ώστε στο τέλος να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει. Αυτή φυσικά εξαρτάται από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.