Τραπεζικός κλάδος: Αναγκαιότητα αλλαγών μετά το πρόστιμο

 
bank

Ενημερώθηκε: 24/12/23 - 15:58

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής των πρακτικών τους αποτελεί το πρόστιμο που επέβαλε η επιτροπή ανταγωνισμού προς τον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα σε Τράπεζα Πειραιώς,  Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και Ελληνική Ένωση Τραπεζώνσυνολικού ύψους 41.756.180,10 ευρώ.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πορισμάτων από μια έρευνα που ξεκίνησε το 2019 αποτελεί ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει. Μετά το τσουχτερό πρόστιμο έρχονται μειώσεις από 0,50 ευρώ έως και 1 ευρώ στις τραπεζικές προμήθειες, μόνο όμως για  συναλλαγές πελατών με  διαφορετικές τράπεζες. Οι υπόλοιπες χρεώσεις μένουν έως έχουν. 

Κατά τη διάρκεια των ετών 2018-2019, ο τραπεζικός κλάδος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τράπεζες αντιμετώπιζαν προβλήματα με κόκκινα δάνεια υψηλού ύψους στους ισολογισμούς τους.

Οι δυσκολίες με τα κόκκινα δάνεια ανέδειξαν την ανάγκη για αναδιοργάνωση, εσωτερικές αλλαγές και αναθεώρηση των πρακτικών τους προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα οικονομικά τους προβλήματα. Η εμπειρία αυτή μας έχει διδάξει τη σημασία της προσαρμογής και της λήψης προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής  ανθεκτικότητας των τραπεζών σε περιόδους αστάθειας.

Οι τράπεζες ιστορικά επικεντρώνονται στα έσοδα από προμήθειες επί των συναλλαγών (operations), ως μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων  τους. Ωστόσο, θα έπρεπε να αντιληφθούν τη σημασία της προσαρμογής των πρακτικών τους προτού επιβληθεί πρόστιμο από τις αρχές.

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας, τα αυξημένα πλέον επίπεδα ρευστότητας που διαθέτουν και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελληνικής οικονομίας, θα έπρεπε να ωθήσει περισσότερο τις τράπεζες να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει όχι μόνο τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών, αλλά και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο από κάποιες τράπεζες να μεταφέρουν την διαχείριση των ΑΤΜ τους σε εξωτερική εταιρεία, καθώς το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων είναι αρκετά δαπανηρό. Η μετάβαση σε εξωτερικές εταιρείες μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των ΑΤΜ.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.                                     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ