Ξεκινούν από αύριο οι μεγάλες μειώσεις εως 22% στις επικουρικές συντάξεις - Μεγάλοι χαμένοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Αστυνομικοί

Ξεκινούν από αύριο οι μεγάλες μειώσεις εως 22% στις επικουρικές συντάξεις - Μεγάλοι χαμένοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Αστυνομικοί
Ενημερώθηκε: 01/08/16 - 09:20

Πανωλεθρία θα πάθουν αύριο 02/08 χιλιάδες συνταξιούχοι αφού θα υποστούν μειώσεις εως και 22% στις επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αφορούν ασφαλισμένους 6 Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τις περικοπές στις επικουρικές

- Εως 22% θα είναι μειωμένες οι επικουρικές των Αστυνομικών (ΤΕΑΧ)

- Μειώνονται οι επικουρικές στα ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ ΤΕΑΠΟΚΑ)

- Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

- Και στο Ταμείο του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ

Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύριο επικουρικές με μειώσεις εως και 66 ευρώ τον μήνα!

Σύμφωνα με το Ελεύθερο Τύπο, τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα!

Άλλο ένα ανάγλυφο παράδειγμα είναι δημόσιος υπάλληλος που αποχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με αναπηρία 90%. Η επικουρική του σύνταξη μειώνεται από τις 2 Αυγούστου κατά 66 ευρώ, καθώς μετά το νέο υπολογισμό το ποσό πέφτει στα 324,50 ευρώ από 390,63 ευρώ που ήταν η επικουρική μέχρι και τον Ιούλιο.

Πολύ μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας.

Σύμφωνα με την Ημερησία ο κόφτης πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ψαλίδι επιβάλλεται ακόμη και σε συνταξιούχους που έχουν 120 ευρώ επικουρική, εφόσον μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%.
Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτοδίκαια πιάνεται στον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου!

Σχετικά θέματα: Τα ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν στα μισά – Ενσωμάτωση επιδομάτων

Νέος φόρος σοκ για τις αποδείξεις – Να μαζεύετε και τις έντυπες – Τι αλλάζει την 1η Οκτωβρίου στις αποδείξεις!

Πηγή: Ημερησία