Αλ. Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Σήμερα η συνάντηση με τον Ερντογάν

 
Αλ. Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Σήμερα η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 09:21

Στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

hellasjournal.com

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, προϊδεάζοντας για τη στάση του ο Ερνταγάν έθεσε θέμα Θράκης!!!. Όπως γράφει το :

«Και με θέμα …Θράκης στρώνει το έδαφος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα ο προεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογαν, καθως αργά το βραδυ και ενώ ειχαν προηγηθεί οι διαρροές αλλα και κατόπιν η επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφης για το θεμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, εκδόθηκε ανακοίνωση από το τουρκικο υπουργείο των Εξωτερικών, που ζητά την αναγνώριση της "Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης"

Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα να τίθεται δημοσίως και διαρκως το θεμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο η ιδια εχει συνδέσει με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, κατι που οχι μονο εχει αποκλεισθεί από την Ελληνικη Δικαιοσύνη, αλλα αντιθέτως σε τρεις εξ αυτών εχει χορηγηθεί και άσυλο. Η ανακοίνωση του Τουρκικου ΥΠΕΞ αφορά την περίπτωση της λεγόμενης “Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης”, της οποίας η λειτουργία εχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική», αν και μετα την προσφυγη της στο ΕΔΑΔ, η αποφαση ανέφερε οτι πρόκειται για παραβίασή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθε και η Ελλαδα οφείλει να κανει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωση του τουρκικου ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή το 2017, που προεβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που ειχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στην Δικαιοσύνη μετα από μια σχετική αποφαση του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ηταν η αίτησή της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί .

Η «αποφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικο Κοινοβούλιο δεν ειναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιριζεσθαι..» επισημαίνει το τουρκικο ΥΠΕΞ. «Περιμενουμε από την Ελλαδα να κανει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονοτητας της Θράκης, χωρις διακρίσεις και να προβεί σε ολες τις αναγκαιες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» κατέληξε η ανακοίνωση του τουρκικου ΥΠΕΞ».

  Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές Αδριανούπολης. Όμως από την πλευρά Ερντογάν δεν αναμένεται κάποια αλλαγή της μέχρι τώρα στάσης του. Το θετικότερο που θα μπορούσε να προκύψει, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ελλήνων στρατιωτικών

Ο κ. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο , χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.