Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με Ερντογάν: Ήταν μια δύσκολη συνάντηση

Τσίπρας: Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είναι ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο
Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 21:28

Ως μια «δύσκολη συνάντηση», κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης και αναφερόμενος ειδικότερα στα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι το τετ-α-τετ διήρκεσε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ' ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση.Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

«Τα λόγια μου είναι μετρημένα γι' αυτή τη συνάντηση, αλλά έχω ελπίδες για κάτι θετικό. Από τη δική μου την πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο στρατιωτικών είναι ένα θέμα μείζονος ηθικής και συμβολικής σημασίας. Δεν συνδέθηκε η υπόθεσή τους με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», ανέφερε σχετικά.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα.  

Για το Σκοπιανό

Κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. 

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί δέκα χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι στα Σκόπια οι ενταξιακές συνομιλίες θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή. 

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων. 

«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία. 

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

Ψυχρή συνάντηση

 

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση άρχισε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών και ολοκληρώθηκε ύστερα από 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ στις φωτογραφίες του Reuters, φαίνεται μια δεδομένη αμηχανία και από τις δύο πλευρές.

Κάποια στιγμή ο Ερντογάν αποφάσισε να… διώξει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση». 

"

"