Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί ποτέ να είναι... à la carte»

 
Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί ποτέ να είναι... à la carte»

Ενημερώθηκε: 22/12/17 - 17:42

Την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας «δεν θα μεταβάλει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας» διατυπώνει με συνέντευξή του στο Euronews o Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

προσφύγων

Ερωτώμενος για τις ποσοστώσεις στην υποδοχή , απαντά ότι «κανείς δεν μίλησε ποτέ για ποσοστώσεις στην Ευρώπη. Αυτή η λέξη δεν είναι μέρος του λεξιλογίου μας. Γράφτηκε στις εφημερίδες. Αυτό που αποφασίστηκε πριν από δυόμισι χρόνια στο Λουξεμβούργο από όλα τα κράτη-μέλη είναι να προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι και έτσι υιοθετήσαμε το σύστημα μετεγκατάστασης. Πολύ σύντομα καταγράψαμε την άρνηση τριών χωρών που πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους συνεισφοράς. Αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό διότι -και θέλω να είμαι σαφής- η αλληλεγγύη δεν μπορεί ποτέ να είναι “à la carte”».

Σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου σε Τουσκ: «Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση για το προσφυγικό»

Αναφορικά με την τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Το νέο σύστημα του Δουβλίνου πρέπει να είναι πιο δίκαιο και πιο ισορροπημένο. Η προσπάθεια δεν πρέπει να πέφτει στους ώμους των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, ακόμη και η Βουλγαρία. Όλοι μιλούν για διαμοίραση της προσπάθειας. Θα έλεγα διαμοίραση της ευθύνης». Και αφού η τελική απόφαση θα ληφθεί με συμφωνία όλων των κρατών-μελών, «η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική» για όλους.

Ευρωπαίος Επίτροπος

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ο , εκτιμά ότι «Ήταν μια ιδέα. Είναι παρωχημένη, δεν υφίσταται πλέον. Ακούστηκε πριν από δύο χρόνια. Όμως πρέπει να είμαστε σοβαροί. Το θέμα δεν είναι η επιβολή προστίμων. Η Ευρώπη υπάρχει επειδή υπήρξε μια ιστορική συμφωνία πριν από 60 χρόνια. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υφίσταται όσο ισχύει αυτή η συμφωνία. Και σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος άλλοτε τις πολιτικές θέσεις μας και κάποιες φορές και το συμφέρον των χωρών μας. Πρέπει να εργαζόμαστε, να σκεφτόμαστε σαν οικογένεια, με ευρωπαϊκό τρόπο».

Τετ-α-τετ Αβραμόπουλου με Ερντογάν - Τι συζήτησαν; (ΦΩΤΟ)