Επιμένει ο Στ. Κοντονής για τους Τούρκους αξιωματικούς - Νέα «πυρά» κατά δικαστών

 
Επιμένει ο Στ. Κοντονής για τους Τούρκους αξιωματικούς - Νέα «πυρά» κατά δικαστών

Ενημερώθηκε: 05/01/18 - 12:46

Στη στάση εμμένει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όσο αφορά στους Τούρκους Αξιωματικούς και στη δίκη τους στην Ελλάδα.

Σε πρωινές του δηλώσεις σε συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 24/7», ο κος Κοντονής έθιξε το μείζον θέμα τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς αλλά αναφέρθηκε και στο πόθεν έσχες των δικαστικών, που είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

«Έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει. Ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία», ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σαφής και εκφράζοντας την απορία πως κάποιοι επαναφέρουν το θέμα.

Τουρκία: Πώς υποδέχτηκε την πρόταση του Στ. Κοντονή για τους Τούρκους αξιωματικούς;

Και συμπλήρωσε ότι: «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο», ενώ τόνισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης». Αλλά, όπως δήλωσε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει μήνυση.

Αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως σήμερα εξετάζεται η αίτηση ακύρωσης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό η οποία διαβιβάστηκε την Τρίτη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών από το αστυνομικό Τμήμα.

Εξετάζεται σήμερα η αίτηση ακύρωση του ασύλου που χορηγήθηκε στον Τούρκο αξιωματικό

Νέα «πυρά» κατά των δικαστών

πόθεν έσχες των δικαστικών,

Αναφερόμενος στο ζήτημα του επισήμανε ότι οι ίδιοι έπρεπε να είναι εκείνοι που επιδιώκουν τη διαφάνεια, προσθέτοντας ότι ο νόμος ζητά να δηλωθούν χρήματα και τιμαλφή προκειμένου να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνος, ώστε να μπορεί να εξεταστεί μια αγορά μεγάλης αξίας.

Χαρακτήρισε «προφάσεις τα επιχειρήματα όπως η πιθανή στοχοποίηση τους» και υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζουν καθεστώς μια κυβέρνηση που θέλει τη διαφάνεια και την εφαρμογή των νόμων».

Ο κ. Κοντονής είπε ότι «εάν υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, τότε δεν υπάρχει πόθεν έσχες και κοροϊδεύουμε την κοινωνία» Αναφορικά με τα paradise parers είπε ότι είναι θέμα ελέγχου και επισήμανε ότι «μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις».

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες ότι με το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ιδιωτικοποιείται η δικαιοσύνη, τόνισε ότι «αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί», συμπληρώνοντας ότι «δίνεται η δυνατότητα σε αντίδικους να λύσουν τη διαφορά τους εξωδικαστικά». Ξεκαθάρισε ότι «ο διαμεσολαβητής δεν λαμβάνει απόφαση, αλλά περιορίζεται στη διεκπεραίωση, καθώς οι αντίδικοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους»