Γ. Στουρνάρας: «Λυπάμαι γι' αυτή τη χώρα»

Γ. Στουρνάρας: «Λυπάμαι γι' αυτή τη χώρα»
Ενημερώθηκε: 03/03/18 - 16:43

«Λυπάμαι γι' αυτή τη χώρα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι ο ίδιος, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, έλαβε ποσό ύψους ενός εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική βιομηχανία Novartis, ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και εβδομάδες καλεί κάποιον να του υποδείξει πότε διευκόλυνε την Novartis για να λάβει επιστροφή φόρου. Χαρακτήρισε ψευδείς όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, οι ανώνυμοι μάρτυρες που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς, ο κ. Στουρνάρας είπε πως κατηγορείται πως έλαβε ένα σακίδιο με ένα εκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπάρχουν πουθενά ούτε καν ενδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο και στηλίτευσε το γεγονός ότι χωρίς στοιχεία κατηγορούνται για δωροδοκία οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών επέμεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που του ασκήθηκε εμμέσως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφεραν και πάλι την απόδοση του 10ετούς στο 4,5%.

«Δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της Novartis.