Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου
Ενημερώθηκε: 04/09/18 - 03:47

Σκληροί διαγκωνισμοί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά μα εφορμή την χθεσινή επέτειο της «3ης Σεπτέμβρη». Η διαμάχη αυτή πάντως δεν αντανακλά πάρα την δημοσκοπική παρακμή που χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή τις δύο πολιτικές παρατάξεις.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εν έτει 2018 η κόντρα περιστρέφεται γύρω από το «φάντασμα» του Ανδρέα Παπανδρέου, επί των ημερών του οποίου μάλιστα μπήκαν οι βάσεις για τη διάλυση της κοινωνίας και τη χρεοκοπία της χώρας, που επισφραγίστηκε με την είσοδο στα Μνημόνια το 2010. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, που έχει μεταμφιεστεί σε Κίνημα Αλλαγής, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μεταλλαχθεί πλήρως, μαλώνουν για το τίνος είναι αυθεντικός «καθοδηγητής» ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ...

Σε αυτό το πλαίσιο δεν προκαλεί εντύπωση η αποκάλυψη του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκου, ότι οι Συριζαίοι τού είχαν ζητήσει όλους τους λόγους του πατέρα του για να τον αντιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας!

Ο Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας για τον τωρινό πρωθυπουργό και τις συγκρίσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε: «Αντιγράφει πολλά από τα συνθήματα του Ανδρέα. Τον έχει σαν είδωλο ο Τσίπρας. Τον παρακολουθεί για να αντιγράψει τις επιτυχίες του. Πριν από τις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: εννοεί το 2012) μας ζήτησε όλους τους λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου. Σκεφτόμουν να τα δώσω ή να μην τα δώσω. Αλλά τα δώσαμε, θα τα έβρισκε έτσι και αλλιώς κάπου αλλού». 

Βγήκαν πάλι τα «μαχαίρια» στην Χαριλάου Τρικούπη

Από την άλλη πλευρά, στη Χαριλάου Τρικούπη, έβγαλαν τα μαχαίρια με αφορμή τη χθεσινή επέτειο για τα 44 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα του πολιτικού τοπίου.

Σε άρθρο της η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να υπεραμυνθεί της επιλογής για μη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κληρονομιά. Η 3η Σεπτέμβρη είναι ένας διαρκής οδηγός. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου» σημείωσε μεταξύ άλλων επετειακών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Την «άδειασε», όμως, πανηγυρικά το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός. «Είναι ανάγκη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. να συζητήσουν για πιθανή συνεργασία. Δημοσκοπικά και αθροιστικά αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο 30%, όσο περίπου και η Ν.Δ. Κατά συνέπεια οι ηγεσίες με πρωτοβουλία του μεγαλύτερου κόμματος θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνομιλίες, αντί να επιδιώκουν συνεργασίες με αλλότριους χώρους» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, στέλνοντας μήνυμα στην κ. Γεννηματά

Ταυτόχρονα, οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς τους πρώην συντρόφους.

«Σήμερα υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης. Εκφραστής ενός μετώπου απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό δεν είναι παρά ο Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού επισήμανε ότι η παρακαταθήκη της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει επίκαιρη, τόνισε ότι προβάλλει έντονα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε τον κ. Τσίπρα «νέο Παπανδρέου» λέγοντας: «Ωρα να προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»