Με εορτασμούς η έξοδος από τα Μνημόνια

Με εορτασμούς η έξοδος από τα Μνημόνια
Ενημερώθηκε: 17/07/18 - 12:16

Νέους πανηγυρικούς εορτασμούς προετοιμάζει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για την έξοδο από τα Μνημόνια. Εορτασμοί που θα λάβουν χώρα στο Καστελόριζο, για συμβολικούς λόγους αλλά και στην Πνύκα, κατά πάσα πιθανότητα, ενώ ενδεχομένως να ανακοινωθούν και άλλοι σε άλλα σημεια της χώρας. 

Το Καστελόριζο έχει κλειδώσει λόγω συμβολισμού, αφού από εκεί το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την είσοδο της Ελλάδας στα Μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το ακριτικό νησί στις 17 Απριλίου και είχε δηλώσει πως θα επέστρεφε ξανά με την έξοδο από το Μνημόνιο. «Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του είχε δεσμευτεί  ότι θα επιστρέψει στο νησί με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε», είχε τονίσει.

Βέβαια οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η πραγματικότητα μετά τον Αύγουστο δε θα είναι καθόλου ρόδινη για τους πολίτες της χώρα αφού οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ειανι τέτοιες που ουσιαστικά μιλάμε για ένα άτυπο μνημόνιο με αυστηρό πλαίσιο εποπτείας. Μια γεύση για το (μη) περιθώρια της κυβλέρνησης είχαμε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με την αντίδραση και τις επισημάνσεις των εταίρων στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε 5 νησιά. 

Ξέροντας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο η κυβέρνηση, τι θα ακολουθήσει, ετοιμάζει τις εκδηλώσεις για το θεαθήναι και την αλλαγήξ κλίματος, όπως με το ίδο σκεπτικό προετοιμάζεται και ανασχηματισμός από Σεπτέμβρη.

Εορτασμοί και σε άλλα μέρη

Ωστόσο οι εορτασμοί δεν θα περιοριστούν στο Καστελόριζο, αλλά θα επεκταθούν και στην Αθήνα. Εξάλλου οι κυβερνητικές διαθέσεις, αλλά και αυτές του πρωθυπουργού, έγιναν ξεκάθαρες μετά το Eurogroup του Ιουνίου και τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Τότε η φιέστα της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για πρώτη φορά με γραβάτα την οποία του είχε δανείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Κλειδώνει» η Πνύκα, στέλνουν προσκλήσεις σε Ευρωπαίους

Στη φιέστα της Αθήνας, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Πνύκα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να επιχειρήσει να προλάβει έξοδο στις αγορές πριν τις 20 Αυγούστου - με την προϋπόθεση οι τιμές των επιτοκίων να επιτρέψουν την κίνηση αυτή.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως στην πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα θα είναι προσκεκλημένοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ενδεχομένως και πρωθυπουργοί. Πάντως σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων και να κλειδώσουν οι ημερομηνίες και οι τοποθεσίες.

«Δώστα όλα» στη ΔΕΘ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «τα δώσει όλα» στην ομιλία του στη ΔΕΘ , στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί αναμένεται να προαναγγείλει την μη περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, την μείωση του ΦΠΑ πιθανότατα κατά 3 μονάδες και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι κοινωνικές παροχές να γίνουν νόμοι του κράτους τον Οκτώβριο.