ΝΔ για Novartis: Η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη

 
ΝΔ για Novartis: Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο

Ενημερώθηκε: 06/02/18 - 15:50

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis που ερευνάται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι παρέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (5/2) στον 'Αρειο Πάγο σήμερα, το μέρος της δικογραφίας που πλέον θα διαβιβαστεί στην Βουλή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις των φερόμενων ως εμπλεκομένων στο σκάνδαλο και ηχηρές διαψεύσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.Την ίδια στιγμή υπήρξε αργά το βράδυ και ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση όπου εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός".

Novartis: 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Novartis: Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη».