Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είχε αποδεχθεί να καταγράφουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είχε αποδεχθεί να καταγράφουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Ενημερώθηκε: 14/06/18 - 17:58

Η πρωτοφανής δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με την οποία προσπάθησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην κομματική αντιπαράθεση για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

ο πρωθυπουργός στην Βουλή χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του ανθρώπου, (σ.σ. εννοεί τον κ. Σαμαρά), που έχτισε την πολιτική του καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό στο θέμα της ονομασίας των βορείων γειτόνων μας

Νωρίτερα . Ήταν ο πρώτος ο οποίος αποδέχθηκε σε επίσημο έγγραφο να καταγράφει η γείτονα χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ανατρέξει στις συνεντεύξεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να δει τι έγινε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ελσίνκι.

Αποκαλυπτική ομιλία του Κων. Μητσοτάκη στην Βουλή για τον Α. Σαμαρά

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Σε μία ομιλία του, στην Βουλή, το 1993, ο , (κι ενώ ήδη τον έχει αποπέμψει από υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά), σε ένα απόσπασμα του λόγου του εκφράζει την απορία του, πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί το κράτος των Σκοπίων, με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Συγκεκριμένα είχε πει τότε:

«Πριν ξεκινήσει (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) από τις ΗΠΑ όπου είμαστε μαζί για να πάει στις Βρυξέλλες, του είπα να αντιταχθεί στην Γερμανία, εάν όμως δεν μπορέσεις να υποχωρήσεις να επιμείνεις στην άποψη της μη διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, κοίταξε -τώρα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Γερμανία – μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίηση των Ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων. Και δεν το επέτυχε ο κ. Σαμαράς. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν το επέτυχε. Νέος ήταν, αδύνατος ήταν, αλλά ήταν ανάγκη από εκεί και πέρα να προχωρήσει εκεί που προχώρησε. Και θα πω και κάτι άλλο ακόμα , δεν μου κάνει και πάρα πολύ εντύπωση γιατί δεν έδωσε την μάχη εκείνη, γιατί 12 μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, στο ίδιο το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Κι είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».

Δείτε το βίντεο από το απόσπασμα της ομιλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Βουλή που αναφερόταν στο θέμα αυτό: