Πρόταση μομφής από ΝΔ - Επίκειται άγρια μάχη στη Βουλή με φόντο το Σκοπιανό

Πρόταση μομφής από ΝΔ - Επίκειται άγρια μάχη στη Βουλή με φόντο το Σκοπιανό
Ενημερώθηκε: 13/06/18 - 13:58

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

Και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σήκωσαν το γάντι και ήδη στη Βουλή μαζεύουν υπογραφές για κατάθεση πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση. Απαιτούνται 50 υπογραφές (πολύ λιγότερες από τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτει η ΝΔ).

Όπως διευκρινίζουν η πρόταση θα κατατεθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο άμεσο και ρητό ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας συμφωνίας για το «Μακεδονικό» πριν από την μονογραφή της από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ. 

Το χρονικό περιθώριο για να δοθεί αυτή η απάντηση είναι σήμερα το βραδύ. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια απάντηση τότε η ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να καταθέσει άμεσα την πρόταση μομφής η συζήτηση της οποίας σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μπορεί να αρχίσει μετά από δύο μέρες ή και άμεσα σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατατεθεί δημιουργεί  προβλήματα σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης και αντιδράσεις από τους θεσμούς. Μιας και αν κατατεθεί σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί η πρόταση μομφής αναστέλλεται κάθε η από σήμερα εξελλισσόμενη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των μνημονιακών προαπαιτούμενων. Πράγμα που σημαίνει ότι δε θα γίνει αύριο η συζήτηση στη Βουλή και δε θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα. Κάτι πυο δε θα αρέσει στους θεσμούς.

Η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την επείγουσα διαδικασία με το επιχείρημα ότι έπρεπε το αργότερο αύριο να ψηφιστούν να δημοσιευθεί ο νόμος στο ΦΕΚ ως προϋπόθεση για αν συζητηθεί η ρύθμιση του χρέους στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup της 21ης Ιουνίου. Οποιαδήποτε λοιπόν καθυστέρηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα έχει προφανώς άγνωστες συνέπειες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Αν η πρόταση μομφής κατατεθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (αύριο 15.00) δε θα γίνει η προγραμματισμένη για το Σκοπιανό συζήτηση και κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί και η υπογραφή της συμφωνίας από τους Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, με δεδομένη την περιρρέουσα που διαμορφώθηκε με την οριστικοποιήση της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα πάμε σε μία άγρια κοινοβουλευτική μάχη, με την κυβέρνηση διά του κ. Τζανακόπουλου να χαρακτηρίζει την πιθανή πρόταση μομφής ανεύθυνη κίνηση.