Σκοπιανό: Το μπαλάκι των εξελίξεων στην Αθήνα - Το χρονοδιάγραμμα - Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

 
Σκοπιανό: Το μπαλάκι των εξελίξεων στην Αθήνα - Το χρονοδιάγραμμα - Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Ενημερώθηκε: 22/10/18 - 08:42

Μετά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ το μπαλάκι των εξελίξεων περνά στην Αθήνα πλέον, δηλαδή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, με δεδομένη τη θέση του τελευταίου, όπως την επανέλαβε και χτες, «θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή», και τη δέσμευσή του ότι δε θα ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ.

Δεδομένο είναι ότι ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Οι μόνοι που φαίνονται να στηρίζουν τις επιλογές του υπουργού Άμυνας είναι ο είναι η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη

Βέβαια δεν απαρατήρητες, σε σχέση με το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας, η χτεσινή δήλωση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη ότι «Η κυβερνητική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει ορίζοντα τετραετίας» και η ότι αμφισβητεί ότι ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία.

Επίσης, ο κ. Καμμένος στη χτεσινή του ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, απέφυγε αυτή την φορά να προειδοποιήσει πως θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση: «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι».

Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και κυλήσουν όλα ομαλά στη γείτονα χώρα, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο τον Ιανουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, στηριζόμενος σε βουλευτές από το Ποτάμι και σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Ήδη από καιρό κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως επίσης υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, δήλωσε προχτές ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Δεδομένη θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση της συμφωνίας με τουλάχιστον 154 βουλευτές, ενώ όσον αφορά την δεδηλωμένη έχουν τη δική τους ερμηνεία.

Όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα λάβει τις 145 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Τις θετικές ψήφους του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντούρα, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργο Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη από το Ποταμι και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη. Το άθροισμα αυτών των βουλευτών που αμέσως ή εμμέσως έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών φτάνει τους 153. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλες «εκπλήξεις».

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Έτοιμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και ιδίως με τους 8 βουλευτές που τον υποστήριξαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, γνωστοποιώντας και τις εγγυήσεις που ζητούν οι ίδιοι για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Ο Ζάεφ εκτίμησε πως εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Διαβεβαίωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σύμφωνα με το MIA.

Ερωτώμενος για τους «όρους» που θέτουν οι «8», σημείωσε πως εξέτασε προσεκτικά τα τέσσερα θέματα που έχουν εγείρει.

«Το ένα είναι η επιβεβαίωση της ‘’Μακεδονικής’’ ταυτότητας, το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ. της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο ζητούμενό τους είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρείται άκυρη.

Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί, κάλεσε για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την πΓΔΜ.