Το Άγιο Όρος , οι ζηλωτές ,η "Νίκη" και η επίσκεψη Μητσοτάκη

 
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ενημερώθηκε: 31/05/23 - 18:47

Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 όταν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε ανοίξει διάλογο με το Βατικανό στο Άγιο Όρος πολλά μοναστήρια σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης κατά του Φαναρίου κάνοντας μια θεαματική στροφή προς τη Μόσχα.

Η απόρριψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί χρόνια προκαλούσε τριβές οι οποίες χάρη στην επέμβαση της πολιτείας αμβλύνθηκαν. Πολλοί μοναχοί περιορίστηκαν στις απλές αντιδράσεις εκτός από τη Μονή Εσφιγμένου η οποία καταλήφθηκε από τους μοναχούς και εδώ και 50 χρόνια και παραμένει υπό κατάληψη παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η σχέσεις Αθηναγόρα-Βατικανού ήταν ο βασικός λόγος όπου οι 20 μόνες χωριστήκαν σε αντιπατριαρχικούς και φίλοπατριαρχούς.

Για πολλά χρόνια ο 'Αθως ήταν ένας χώρος που είχε κλείσει τις πόρτες στην πρόοδο με "κλειδοκράτορες" εκαντοντάδες ζηλωτές οι οποίοι ζούσαν κυρίως στις μονές Φιλοθέου,Κωνσταμονίτου, Καρακάλου και Ξηροποτάμου, οι οποίες συμπτωματικά...τάσσονται σήμερα υπέρ του κόμματος Νίκη.

Από τότε άνοιξε ο δρόμος για τη νέα εποχή με τους ζηλωτές να δέχονται μεν τα χρήματα, αλλά και να επιθυμούν να διατηρήσουν την παράδοση.

Ο δρόμος όμως είχε ανοίξει και τα μοναστήρια επένδυσαν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία πλέον πωλούν ακόμη και στο εξωτερικό.

Το "Περιβόλι της Παναγιάς" δεν ήταν πια απομονωμένο. Οι επισκέψεις των προσκυνητών αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Την ίδια στιγμή η Ρωσία επιχείρησε μια δυναμική είσοδο στον Άθω στηρίζοντας οικονομικά πολλά μοναστήρια, αναπτύσσοντας σχέσεις με μονές όπως η Φιλοθέου και Βατοπεδίου.

Ο Πούτιν επισκέφτηκε πέντε φορές το Όρος, γεγονός που κινητοποίησε της ΕΥΠ μετά από πληροφορίες οτι είχε στηθεί γύρω από τις μονές ένα παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών.

Η Μόσχα περιορίστηκε ειδικά την περίοδο του covid-19 με παρέμβαση και του Φαναρίου, και απομονώθηκε μετά την εισβολή στην Τουρκία.

Την περίοδο όμως της πανδημίας αναπτύχθηκε το κίνημα των εμβολιαστών το οποίο και πάλι βρήκε πρόσφορο έδαφος στις τέσσερις μονές αλλά και σε πρόσωπα όπως το μοναχού Ευθύμιου της Καψάλας τον οποίο πολλοί θεωρούν διάδοχο του Παΐσιου.

Τότε, κατά του εμβολίου είχαν ταχθεί οι μονές Διονυσίου, Φιλοθέου, Καρακάλου, Κωνσταμονίτου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Αγίου Παύλου , Δοχειαρίου και η υπο κατάληψη μονή Εσφιγμένου.

Στο πλευρό τους αλλά με μικρότερη ένταση βρέθηκαν οι "ξενόφωνες"μονές Ζωγράφου(Βουλγαρικό),Χιλανδράρι(Σερβικό),Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό).

Υπέρ των εμβολίων είχαν ταχθεί η Νέα Εσφιγμένου,η Σίμωνος Πέτρα ,( στην οποία θα διανυκτερεύσει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή) ,η Ξενοφώντος η Παντοκράτορος ,η Σταυρονικήτα ,η Ιβήρων και η Κουτλουμουσίου.

Η ίδρυση του κόμματος ΝΙΚΗ και η συμμετοχή του στις εκλογές βρήκε ευήκοα ώτα στις τέσσερις μονές και σε πολλούς μοναχούς οι οποίοι επικοινώνησαν, όπως καταγγέλθηκε , με πιστούς προτρέποντας τους να το στηρίξουν.

Στη Βόρειο Ελλάδα το κόμμα συγκέντρωση υψηλά ποσοστά .Ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα μοναστήρι Ασπροβάλτα και ένα στην Ορμύλια Χαλκιδικής το κόμμα ΝΙΚΗ είχε τη στήριξη του κλήρου.

Ο αρχηγός της Ν.Δ και τέως πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί στις 4 και 5 Ιουνίου το Άγιο 'Ορος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διανυκτερεύσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας , ενώ θα επισκεφτεί τις μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος .Και οι τρείς μονές είναι κοντά στο Πατριαρχείο . Ο κ.Μητσοτάκης δεν θα επισκεφτεί το Βατοπέδι αλλά και τις μονές Φιλοθέου, Κωνσταμονίτου, Καρακάλου , και Ξηροποτάμου, που έχουν ταχθεί κατά του Φαναρίου,υπέρ της ρωσικής εισβολής και υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ.

Αν και η επίσκεψη είναι ιδιωτική συζητήσεις θα γίνουν για τη διαδοχή του διοικητή Αθανάσιου Μαρτίνου το οποίο απασχολεί τις περισσότερες μονές και κυρίως το Φανάρι το οποίο επιθυμεί την άμεση λύση του ζητήματος της Εσφιγμένου...Η λύση του προβλήματος θα ανοίξει τον δρόμο και για την αποκατάσταση της κανονικότητας στον 'Αθω ,καθώς αναμένεται να επανεξεταστεί το θέμα της παρουσίας των ξένων , οι χρηματοδοτήσεις των μονών και ο ρόλος των Ρώσων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ